Ajan­kohtai­sta

Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen hoitomuoto silmänpainetautiin

Suomalaistutkimus havaitsi, että Schlemmin kanava on verisuonen sijasta imusuonen kaltainen suoni, jota voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijän avulla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A6819898_sininen_silma-1.jpg

Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan Schlemmin kanava on verisuonen sijasta imusuonen kaltainen suoni, jota voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijän avulla. Tämä herättää toiveita siitä, että poisvirtauskanavaa kasvattamalla voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa silmänpainetautia. Havainnot teki akatemiaprofessori Kari Alitalon johtama tutkimusryhmä Wihurin tutkimuslaitoksella ja Helsingin yliopistossa.

– Perushavainto, että Schlemmin kanavalla on samoja ominaisuuksia kuin imusuonilla, oli hyvin lupaava. Menimme tutkimuksessa kuitenkin asteen pidemmälle ja koetimme kasvattaa Schlemmin kanavan kokoa, mielessä mahdollinen silmänpaineen hoito, kertoo tutkimusryhmän jäsen Aleksanteri Aspelund Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa tämä voisi olla uusi menetelmä silmänpainetaudin hoitoon. Tulokset ovat kuitenkin vasta ensiaskel hoitomuodon kehityksessä. Tulokset pitää toistaa ihmistä läheisimmissä lajeissa ja mikäli hoito näissä on tehokasta ja turvallista, sitä voitaisiin kokeilla potilaissa.

Onnistuessaan silmänpainetta alentava vaikutus oli hyvin pitkäaikainen, jopa kuukausia kestävä. Tällä hetkellä silmänpainetta alentavia silmätippoja pitää annostella useita kertoja päivässä, minkä vuoksi hoitomyöntyvyys on heikkoa ja osaltaan saattaa selittää huonoja hoitotuloksia. Joskus Schlemmin kanavaa koetetaan väljentää myös leikkaushoidolla.

Silmänpainetauti on maailman toiseksi yleisin sokeutumisen syy.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030