Ajan­kohtai­sta

Nuoruusiän alkoholinkäytöllä seurauksia varhaisaikuisuuteen

Nuoruusiän runsas juominen on yhteydessä monenlaisiin ongelmiin varhaisaikuisuudessa. Yhteys ei ole seurausta perimästä tai muista sosiaalisista tekijöistä, osoitti suomalaiseen kaksosaineistoon pohjautuva tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A16141188_4680x3120.jpg

Runsas alkoholinkäyttö nuoruusiässä altistaa monenlaisiin ongelmiin myös varhaisessa aikuisuudessa.

Akatemiaprofessori Jaakko Kaprion johtama, Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä julkaistu suomalais-amerikkalaistutkimus havaitsi, että yhteys ei ole pelkästään perimän tai sosiaalisten tekijöiden seurausta.

Nuoruusiän runsas juominen on yhteydessä monenlaisiin ongelmiin, kuten opintojen keskeyttämiseen, taloudellisiin vaikeuksiin, ihmissuhdeongelmiin, riskikäyttäytymiseen ja päihderiippuvuuteen.

Aiemmassa tutkimuksessa näiden on arvioitu olevan yhteydessä perhetaustaan, perimään ja ympäristöön.

Tutkittavina olivat FinnTwin-aineiston identtiset suomalaiset kaksosparit, joiden alkoholinkäyttö poikkesi nuorena toisistaan.

Niillä kaksosilla, joilla oli 18,5-vuotiaana ongelmia alkoholinkäytön kanssa, esiintyi selvästi muita enemmän elämää haittaavia vaikeuksia 25 vuoden iässä, kuten päihderiippuvuutta, sairauksia, riskikäyttäytymistä, talousongelmia ja yleistä tyytymättömyyttä elämään.

– Yksilötasolla tämä yhteys ei siis ole seurausta perhetaustasta tai muista sosiaalisista tekijöistä, vaan näyttää siltä, että liiallinen alkoholinkäyttö itsessään altistaa nuoren vakaville ongelmille varhaisessa aikuisiässä, sanoo akatemiaprofessori Kaprio sanoo.

Jos nuoruusiän runsaan alkoholinkäytön ja myöhempien ongelmien välillä on suora syy-seuraussuhde, tulisi nuorten saada ajoissa tietoa runsaan alkoholinkäytön pitkäaikaisista ja kasaantuvista vaikutuksista.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030