Ajan­kohtai­sta

Ebola-ohjeet lääkäreitä varten hajallaan

HUS esitteli tiistaina ministeriön tiedotustilaisuudessa yksityiskohtaista varustautumistaan mahdollisen Ebola-tartunnan eristämiseen ja hoitoon. Yleinen toimintaohje koko maan lääkäreiltä puuttuu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/MJH_8409.jpg

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa kerrattiin Ebolaan varautuminen Suomessa ja tautitilanne Länsi-Afrikassa.

Ebola-potilaan kulkeutumista Suomeen pidetään varsin epätodennäköisenä. Todennäköisimpänä reittinä pidetään Helsinki-Vantaan lentokenttää, jossa on laadittu oma varautumissuunnitelma.

– Kentältä potilas tuotaisiin suoraan meille HYKS:iin infektioambulanssilla, jossa on normaalia paremmat suojautumismahdollisuudet. Meilahden Kolmiosairaalassa on erillinen kahden potilashuoneen yksikkö, jossa hoidetaan kaikkein vaikeimmat tartuntatautipotilaat, kertoo osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

HUS:ssa onkin tuoreet, elokuussa päivitetyt ohjeet, jotka antavat käytännölliset neuvot kaikille osapuolille. Kesäkuussa järjestettiin harjoitus eristystiloissa, jotta toimintaohjeen karikot paljastuisivat.

– Mikään toimintaohje ei voi olla täydellinen, sillä vasta käytäntö osoittaa, mikä sujuu ja mikä ei. Esimerkiksi suojavarusteiden testaamista meillä on tehty – sen lisäksi, että niiden pukemista ja varsinkin riisumista on täytynyt harjoitella, Anttila sanoo.

Anttila muistuttaa, että HUS:ssa hoidetaan jatkuvasti erittäin tarttuvia tauteja sairastavia potilaita, joten Ebolaan varautuminen ei poikkea arjesta. Silti huolta herättää ebolan suuri kuolleisuus ja erityinen tartuntariski hoitohenkilökunnalle.

Lääkärien ohjeet hajallaan internetissä

Sosiaali- ja terveysministeriön tartuntaudeista vastaava ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen sanoo ministeriöön tulleen kesälomakauden jälkeen runsaasti yhteydenottoja lääkäreiltä, jotka ovat kaivanneet helposti löydettäviä ja ajantasaisia toimintaohjeita.

– Meillä on nyt pyritty keräämään ohjeistusta terveydenhuollon henkilökunnalle, mutta sitä on toki eri paikoissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on omat sivunsa, ministeriö seuraa tilannetta ja sairaanhoitopiireissä on vielä omaa ohjeistusta, hän toteaa.

HUS:n lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut hoitavansa itse mahdolliset Ebola-potilaat. Kuopion yliopistollinen sairaala toisi potilaat HUS:iin. Oulussa tilannetta vielä mietitään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiolääkärin puhelinpäivystys toimii 24/7, ja myös HUS:n infektioyksikkö on luvannut auttaa parhaansa mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on runsaasti tietoa, mutta nopeita tilanteita ajatellen tiedot ovat useiden klikkausten takana.

– Sairaanhoitopiireiltä ja lääkäreiden työnantajilta odotetaan vastuunkantoa. Onhan tämä tilanne hyvä ajankohta tarkistaa ylipäänsä vakavien tartuntatautien hoidon ja eristämisen ohjeiden ajantasaisuus, sanoo Anni Virolainen-Julkunen.

Ulla Järvi

Kuva: Mikko Hinkkanen/HUS

HUS:n tartuntatautiyksikön harjoituksissa harjoiteltiin suojavarusteisiin pukeutumista ja niistä riisuutumista.

THL:n infektiouutiset (mm. epidemia-alueiden mahdollinen laajeneminen, tietoa terveydenhuollon ­ammattilaisille)

THL:n neuvontapalvelut terveydenhuollon ammattilaisille.

Yleistietoa Ebolasta THL:n sivuilla.

LISÄYS: Kuva lisätty 25.8.2014 klo 15.50 Korjaus 26.8.2014, korjattu kuvaajan nimi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030