Ajan­kohtai­sta

THL: Sote-lain toimeenpano ei tuo automaattisesti säästöjä

Sote-järjestämislain useiden keskeisten tavoitteiden toteutuminen riippuu viime kädessä siitä, miten uudet sote-alueet ja tuotannosta vastaavat kunnat ja kuntayhtymät onnistuvat lain toimeenpanossa, huomauttaa THL ennakkoarviossaan sote-järjestämislaista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kuvituskuva7.jpg

Lausuntokierroksella oleva lakiluonnos sote-järjestämislaiksi antaa hyvät mahdollisuudet palvelujärjestelmän laajalle ja kunnianhimoiselle kokonaisuudistukselle, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sote-järjestämislain vaikutusten ennakkoarviossa THL kuitenkin toteaa, ettei lakiluonnoksen hyväksyminen yksin takaa uudistuksen onnistumista. Useiden keskeisten tavoitteiden toteutuminen riippuu viime kädessä siitä, miten uudet sote-alueet ja tuotannosta vastaavat kunnat ja kuntayhtymät onnistuvat lain toimeenpanossa.

THL luovutti ennakkoarvionsa sosiaali- ja terveysministeriölle maanantaina iltapäivällä.

– Lakiluonnos tarjoaa hyvät mahdollisuudet tarvittavien rakenneuudistusten toteuttamiseen. Samalla turvataan sote-palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, toteaa THL:n vs. ylijohtaja Markku Pekurinen.

Ennakkoarvion mukaan uudistus vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon kansallista ohjausta. Muodostuva hallinto- ja tuotantorakenne on nykyistä selkeämpi, mutta vaatii vielä jatkotyöstämistä.

Palvelutuotannosta vastaavien kuntien ja kuntayhtymien määrä vaikuttaa sote-alueiden mahdollisuuksiin ohjata palvelujen tuottamista. Palvelujärjestelmän vinoumia on mahdollista korjata, jos tuotantovastuullisia toimijoita syntyy korkeintaan 4–5 kullekin sote-alueelle, THL arvioi.

Ennakkoarvion mukaan järjestämisvastuun keskittäminen sote-alueille edistää palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja laatua. Uudistus antaa edellytyksiä suunnata voimavaroja uudelleen erityistason palveluista perustason palveluihin ja sovittaa palveluja yhteen.

Lisäksi se luo edellytyksiä vähentää hallitusti sosiaali- ja terveydenhuollon laitospainotteisuutta, keskittää erikoissairaanhoitoa soveltuvin osin sekä monipuolistaa perus- ja lähipalveluja ja niiden saavutettavuutta.

Laki ei tuo säästöjä automattisesti

Ennakkoarvioinnin mukaan uudistuksen taloudellisten vaikutusten suuruusluokan arviointiin liittyy runsaasti varaumia.

"On korostettava, että sote-lain toimeenpano ei tuo automaattisesti säästöjä, vaikka niin etukäteen arvioitaisiin, koska sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kehitys on viime kädessä poliittisen päätöksenteon tulos ja riippuu siitä, kuinka paljon päättäjät ovat halukkaita sijoittamaan verovaroja julkisesti rahoitettuihin sosiaali- ja terveyspalveluihin", ennakkoarviossa todetaan.

THL:n arvion mukaan sote-alueille ehdotettu asukaslukuperusteinen rahoitusjärjestely parantaa kuntien menojen ennakoitavuutta.

Eksoten ja Kainuun hallintamallin kokemusten perusteella sote-integraation voidaan arvioida hidastavan sosiaali- ja terveydenhuollon nettokustannusten kasvuvauhtia maltillisesti, arviolta 0–1 tai 0–2,4 prosenttiyksikköä vuodessa.

Uudistus muuttaa merkittävästi myös tietohallintoa. Ennakkoarviossa todetaan, että aikaa ja rahaa muutosten toteuttamiseen on vähän. Riskinä on, että yhdenmukainen, kansallinen tieto menetetään. Riskiä voidaan pienentää huolellisella valmistelulla.

Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030