Ajan­kohtai­sta

Tietojärjestelmiä voi kehittää toimintalähtöisesti

Kun työn tekoa ja siinä tarvittavaa tietojärjestelmää mallinnetaan yhtä aikaa samaan kaavioon, voidaan saada aikaan toimivia tietojärjestelmiä, toteaa FM Marika Pentikäinen väitöstutkimuksessaan. Muuten vaarana on, että esimerkiksi potilaskansio on nopeampi kuin tietokone.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_12225148_5099x3141.jpg

Kun työpaikoille hankitaan ohjelmistoja, keskitytään usein vain ohjelmiston teknisiin hienouksiin ja yksityiskohtiin, toteaa FM Marika Pentikäinen tietojenkäsittelytieteen väitöstutkimuksessaan.

Ohjelmiston asentamisen jälkeen saatetaan huomata, että työnkulku on erilaista kuin ennen uutta ohjelmistoa.

Työntekijät mukauttavat sitten työtapansa ohjelmiston vaatimuksiin jokainen parhaaksi katsomallaan tavalla. Ohjelmiston hyödylliset ominaisuudet voivat jopa jäädä käyttämättä. Näin tapahtuu, koska työtoiminnan muutoksia ei suunniteltu ohjelmistohankinnan yhteydessä.

Pentikäisen mukaan työn sujuvuus on kuitenkin mahdollista ottaa huomioon myös tietojärjestelmähankkeissa. Hän on väitöskirjaansa varten tarkastellut kolmea terveydenhuollon tietojärjestelmähanketta viime vuosilta. Kehittämiskohteina olivat kotihoito, äitiyshuolto, röntgenosasto ja potilastietojärjestelmä.

Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimusryhmän toimintalähtöisen tietojärjestelmien kehittämismallin perusajatuksena on, että työn tekoa ja siinä tarvittavaa tietojärjestelmää tarkastellaan ja mallinnetaan yhtä aikaa samaan kaavioon.

Näin työn ja tietojärjestelmän kehittämistarpeet on mahdollista nähdä samanaikaisesti. Mallintaminen tehdään niin, että kaavioita pystyy kommentoimaan sekä työntekijä että ohjelmiston kehittäjä.

Koko prosessin motiivina pitäisi olla todellinen tarve uudelle järjestelmälle. Menetelmän eri versioiden testaus erilaisissa ympäristöissä auttaa näkemään kehitetyn menetelmän käyttökelpoisuuden. Moniammatillisen tiimin yhteistyö mahdollistaa eri näkökulmien yhdistelyn.

FM Marika Pentikäisen väitöskirja Co-Development of Work and Information Systems – An Analysis of the Construction of the ActivityDriven ISD Methodology in 2001–2013 tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 27. syyskuuta.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030