Ajan­kohtai­sta

WHO: Ebolaan sairastuneiden määrä jatkaa kasvuaan

Ebolaan sairastuneiden ja kuolleiden määrä on tilastoitua suurempi, WHO:n asiantuntijat muistuttavat NEJM-lehdessä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_8455465_3000x1875.jpg

Ebola-epidemiaan sairastuneiden määrä yli kolminkertaistuu 20 000 sairastuneeseen marraskuun alkuun mennessä, jos viruksen torjuntatoimia ei pystytä tehostamaan merkittävästi, ennakoi maailman terveysjärjestö WHO.

Arvio merkitsisi 5 740:tä tautitapausta Guineassa, 9 890:tä Liberiassa ja 5 000:tä Sierra Leonessa.

Ebolaan on sairastunut tähän mennessä 4 507 ja kuollut 2 296 ihmistä, mutta todellinen tartunnan saaneiden ja kuolleiden määrä on tilastoitua suurempi, todetaan NEJM-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Alueelta on raportoitu useita tapauksia, joissa oireita saaneet henkilöt ovat vältelleet hoitoon hakeutumista, kaikkia laboratoriotuloksia ei ole kirjattu rekistereihin tai potilaita on haudattu ilman diagnoosia.

Kuolleisuus 70,8 prosenttia

Länsi-Afrikan epidemia on aiempia huomattavasti laajempi, mutta taudinkulku ja tarttuvuus muistuttavat aiempia Ebola-epidemioita.

Valtaosa sairastuneista on 15–44-vuotiaita. Tyypillisimmät oireet ennen diagnoosia ovat olleet kuume (87,1 %), väsymys (76,4 %), ruokahaluttomuus (64,5 %), oksentelu (67,6 %), ripuli (65,6 %), päänsärky (53,4 %) ja vatsakivut (44,3 %).

Erityisiä verenvuotokuumeen oireita on raportoitu melko vähän (alle yhdellä prosentilla–5,7 prosentilla potilaista). Selittämättömiä verenvuotoja havaittiin kuitenkin 18 %:lla potilaista.

Taudin itämisaika on ollut keskimäärin 11,4 päivää.

Epidemiaan kuolleisuus on ollut 70,8 prosenttia eikä siinä ole juuri eroa maiden välillä. Kuolleisuusriskiä nostavat merkitsevästi yli 45 vuoden ikä, yleisten oireiden määrä ja verenvuoto-oireet.

Virus on levinnyt paljon myös terveydenhuollon työntekijöiden parissa Sierra Leonessa, Guineassa ja Liberiassa. Näissä maissa on raportoitu 318 tautitapausta ja 151 kuolemantapausta. Terveydenhuollon työntekijöiden kuolleisuus vaihteli Guinean 56,1 %:sta Liberian 80 %:iin.

Terveydenhuollon työntekijät hitaasti hoitoon

Aiemmissa epidemioissa on havaittu, että viruksen leviämistä ja uusien tautitapausten ilmaantumista voidaan taltuttaa kahden-kolmen viikon kuluessa siitä, kun tehostetut torjuntatoimet on otettu käyttöön.

Tämä edellyttäisi tartunnalle altistuneiden kontaktointia, riittävää 21 päivän eristysaikaa, sairaaloiden ja klinikoiden resurssien parantamista ja vainajien turvallista hautaamista.

Viruksen leviämisen rajoittamiseksi potilaat tulisi myös saada nykyistä nopeammin sairaalahoitoon oireiden alkamisesta (nyt keskimääräinen aika viisi päivää, mutta enimmillään jopa 40 päivää).

Myöskään terveydenhuollon ammattilaiset eivät ole hakeutuneet hoitoon muuta väestöä aiemmin, WHO korostaa.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030