Ajan­kohtai­sta

Ravinnon monityydyttymättömillä rasvahapoilla yhteys pienempään sydäntautiriskiin

Ravinnon monityydyttymättömät rasvahapot voivat vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_sydan-1.jpg

Monityydyttymättömien rasvahappojen syöminen oli yhteydessä varsinkin pienempään sydäntautikuoleman riskiin, korvasivatpa ne ruokavaliossa tyydyttynyttä rasvaa, transrasvaa tai hiilihydraatteja. Näin toteaa Itä-Suomen yliopiston uusi tutkimus, joka julkaistiin Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology -lehdessä.

Hiilihydraattien syöminen kovan rasvan sijaan ei vaikuttanut sydäntautien riskiin. Hiilihydraattien laadulla glykeemisellä indeksillä mitattuna ei ollut merkitystä. Yllättävä havainto oli se, että kertatyydyttymättömien rasvahappojen syöminen oli yhteydessä suurempaan riskiin.

Samankaltaiset yhteydet kuin sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen havaittiin myös tutkittaessa eri rasvahappojen yhteyttä kaulavaltimoiden ateroskleroosiin.

Pehmeää rasvaa ruokavalioon

Ravitsemustottumukset selvitettiin 42–60-vuotiaalta 1981 mieheltä Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989. Tutkimuksen 21,4 vuoden seurannan aikana 565 miestä sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Näistä 183 oli kuolemaan johtaneita sydäntautitapahtumia.

Tutkimuksessa käytettiin laskennallisia korvausmalleja selvitettäessä, miten rasvahappojen korvaaminen toisenlaisilla rasvahapoilla tai hiilihydraateilla vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tutkimus tuo uutta tietoa ravinnon eri rasvahappojen vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien riskiin, sillä harvassa tutkimusaineistossa tyydyttyneen rasvan määrä ruokavaliossa on ollut yhtä suuri kuin tässä itäsuomalaisista miehistä koostuneessa tutkimuksessa. Myöskään hiilihydraattien laatua ei useimmissa vastaavissa tutkimuksissa ole otettu huomioon. Tämän ja aiempien tutkimusten perusteella sydän- ja verisuonitautien riskiä voi pienentää korvaamalla ravinnon kovaa rasvaa pehmeällä, monityydyttymättömällä rasvalla.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030