Ajan­kohtai­sta

Sote-uudistus yhtenäistää lääkärien työehtoja

Sote-lain uudistus tuo toteutuessaan Suomeen maakunnan kokoiset jättityönantajat. Uudistus ei vähennä lääkärien työmahdollisuuksia, mutta luo paineita työaikojen ja muiden työehtojen yhtenäistämiseen. Muutokset koskettaisivat etenkin terveyskeskuslääkäreitä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/anonyymi_laakari_Pixmac000048127701.jpg

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen arvioi, ettei sote-uudistus sinänsä vaikuta lääkärien työmahdollisuuksiin.

– Lääkärivajetta on jatkossakin. Työmahdollisuuksiin on enemmänkin vaikutusta esimerkiksi erikoislääkärikoulutuksen tulevalla hakumenettelyllä, hän sanoo.

Sote-järjestämislain uudistus tuo toteutuessaan Suomeen 19 suurta kuntayhtymäpohjaista työnantajaa.

Esimerkiksi nykyisen HUS-piirin alueelle muodostuvan tuottajan palvelukseen siirtyy peräti 70 000–80 000 terveydenhuollon ja sosiaalihuollon työntekijää, Pärnänen arvioi.

– On selvää, että tämä merkitsee myös lääkärien työehtojen ja palkkausmallien yhtenäistämistä. Esimerkiksi nykyään pääkaupunkiseudulla on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla omat, toisistaan eroavat paikalliset virkaehtosopimukset.

Terveyskeskuslääkäreille muutoksia

Lakiesityksen mukaan sairaanhoitopiirien, kuntien tai perusterveydenhuollon kuntayhtymien lääkärit siirtyvät vanhoina työntekijöinä uusien tuottajien palvelukseen 1.1.2017.

– Tämä tuo pohdittavaksi myös Lääkärisopimuksen uudistamisen. Nykyisin sopimusmääräykset eroavat terveyskeskuslääkärien ja sairaalalääkärien välillä, mutta jatkossa he työskentelevät samassa organisaatiossa.

Sairaalalääkärien ja terveyskeskuslääkärien välillä on eroja mm. työajan pituudessa ja palkkauksen muodostumisessa. Esimerkiksi toimenpidepalkkiot ovat osa terveyskeskuslääkärien palkkausta.

Terveyskeskuksissa on runsaasti myös paikallisesti neuvoteltuja sopimuksia, joten saman maakunnan alueella voi olla käytössä erilaisia järjestelyitä.

– Sote-uudistus vaikuttaa siten etenkin terveyskeskuslääkärien työehtoihin, Pärnänen kiteyttää.

Liikkuvuus lisääntyy

Uudistus merkinnee myös matkustuksen lisääntymistä erityisesti perusterveydenhuollon lääkärien työssä.

– Jatkossakin tuottajilla on mahdollisuus järjestää lääkäripulasta kärsivien paikkakuntien perusterveydenhuoltoa ostopalveluna tai kokonaisulkoistuksina, mutta todennäköisesti tuottajat pyrkivät tasaamaan palvelujen saatavuutta alueellaan. Se merkitsisi myös lääkärin työssä liikkuvuuden lisääntymistä työnantajan eri toimipisteiden välillä, Pärnänen sanoo.

Myös erikoissairaanhoidon konsultaatioita ja poliklinikkatoimintaa järjestettäneen sote-uudistuksen myötä myös muissa toimipisteissä kuin keskussairaalassa.

– On toivottavaa, että joustavuuden vaatimus perustuisi kannustamiseen. Hyvä esimerkki tästä on Varsinais-Suomesta, jossa osa TYKS:n erikoislääkäreistä työskentelee muutaman päivän viikossa aluesairaaloissa. Tähän on luotu oma paikallinen sopimus, jossa on huomioitu liikkuva työ, Pärnänen kertoo.

Kun Suomeen muodostuu korkeintaan 19 maakunnan laajuista tuottajaorganisaatiota, kapenee samalla etenkin perusterveydenhuollossa työskentelevien lääkärien potentiaalisten työnantajien määrä.

– Uudistuksella on vaikutusta myös työkulttuuriin ja työtapoihin, mutta niiden merkitystä pystyy parhaiten arvioimaan vasta myöhemmin, Pärnänen sanoo.

Hallituksen esitys sote-laista tulee eduskunnan käsittelyyn joulukuun alussa. Viiden sote-alueen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2016 alusta ja tuottajien vuoden 2017 alusta.

Maria van der Meer
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030