Ajan­kohtai­sta

Lakiesitys lisää tietojenvaihtoa perheväkivallan uhasta

Lääkärit ja muut viranomaiset voisivat ilmoittaa väkivallan uhasta suoraan poliisille. – Kyse on oikeudesta ilmoittaa, ei velvollisuudesta, korostaa STM:n lakimies Marja Penttilä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_2069805_3888x2592.jpg

Hallituksen esitys laajentaisi lääkärien ja monien muiden viranomaisten oikeutta ilmoittaa perheväkivallan uhasta suoraan poliisille.

Poliisille voisi ilmoittaa työssä saatuja tietoja salassapitovelvollisuudesta huolimatta, jos epäilee jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan kohteeksi. Kertoa voisi uhkan arviointia tai teon estämistä varten välttämättömät tiedot.

– Kyse on oikeudesta ilmoittaa uhkaavasta väkivallasta, ei velvollisuudesta. Sama mahdollisuus koskee myös kaikkia terveydenhuollon toimintayksikössä työskenteleviä, lakimies Marja Penttilä STM:stä korostaa.

Potilaslaki ei mahdollista nykyisin potilasasiakirjoihin sisältyvien tietojen antamista oma-aloitteisesti poliisille.

Perheväkivallan uhasta voisivat ilmoittaa terveydenhuollon työntekijöiden lisäksi myös opetuksen, nuorisotoimen, sosiaalihuollon viranomaiset ja akuuttitilanteissa myös hätäkeskukset.

Tavoitteena estää perhesurmia

Esityksen tavoitteena on lisätä viranomaisten tiedonvaihtoa ja ehkäistä siten perhe- ja lapsisurmia sekä perheväkivaltaa. Samalla pyritään tarjoamaan tukea kriisiytyneille perheille.

Lakiehdotuksen arvioidaan lisäävän jonkin verran poliisille ilmoitettavien väkivaltarikosten määrää.

Esitys tuli eduskunnan lähetekeskusteluun tiistaina. Lain on tarkoitus tulla voimaan huhtikuun 2015 alusta.

Lääkärillä on lastensuojelulain perusteella velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos hänellä herää epäilys lapsen hyvinvoinnista.

Vuodesta 2012 lähtien lapsen seksuaalisen hyväksikäytön epäily on pitänyt ilmoittaa lastensuojeluviranomaisten lisäksi myös poliisille.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030