Ajan­kohtai­sta

Ammattitautien ilmoittaminen ontuu

Ylilääkäri Riitta Saunin mukaan vähimmäistavoite on, että tehdessään e-lausunnon uudesta ammattitaudista tai ammattitautiepäilystä lääkäri tekee myös ammattitauti-ilmoituksen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ammatit.jpg

Ammattitautien tai ammattitautiepäilyjen ilmoitusvelvollisuus ei ole kattavasti lääkäreiden tiedossa. Ylilääkäri Riitta Sauni STM:stä arvioi, että ammattitautilomakkeen tarkoitusta ei todennäköisesti ole tiedostettu.

– Tavoitehan on pyrkiä ennaltaehkäisemään vastaavat sairastumistapaukset korjaamalla työskentelyolosuhteita, Sauni muistuttaa.

Työsuojeluviranomaiset saavat ilmoituksia vain neljäsosan vakuutuslaitoksille ilmoitettujen tapausten määrästä vuosittain. Yli puolet ilmoituksista tulee keskussairaaloista ja Työterveyslaitokselta. Selvästi enemmän ilmoitetaan vahvistettuja ammattitauteja kuin ammattitautiepäilyjä. Ilmoitusten määrissä on eroja sekä alueellisesti että tautiryhmäkohtaisesti.

Saunin mukaan vähimmäistavoite on, että tehdessään e-lausunnon uudesta ammattitaudista tai ammattitautiepäilystä lääkäri tekee myös ammattitauti-ilmoituksen. Ilmoitus on tehtävä myös muista sairauksista, joiden epäillään olevan työperäisiä.

Ammattitautilomake on juuri uudistettu. Lomakkeen perusteella työsuojeluviranomaisen on helpompi arvioida, onko työpaikkaan aiheellista tehdä työsuojelutarkastus.

Ilmoitus lähetetään postitse aluehallintovirastoon. Suomen- tai ruotsinkielisen lomakkeen voi tulostaa verkosta: http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/stm_lom6_01/.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030