Ajan­kohtai­sta

Pitäisikö lääkärin saada bonusta hyvästä työstä?

Terveydenhuollon tulospalkkiot yleistyvät 
kansainvälisesti. Suomessa asia on melko vieras.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/bonus.jpg

Terveydenhuollossa hyödynnetään kansainvälisesti yhä enemmän laadun parantamiseen pyrkiviä palkkiojärjestelmiä.

Yksiköille, klinikoille tai ammattilaisille maksettavat bonukset voivat parantaa julkisen terveydenhuollon laatua, painottaa professori Carol Popper Lontoon ­Imperial College Business Schoolista. Suomessa asiaa ei ole juuri pohdittu.

Olennaista on, että bonuksiin oikeuttavat kriteerit laaditaan huolellisesti, Terveystaloustieteen päivässä puhunut Popper sanoi.

– Kliiniset osaajat tulee ottaa mukaan tavoitteiden määrittelyyn. Tärkeää on, että terveydenhuollon ammattilaiset kokevat järjestelmän oikeudenmukaisena ja laatua parantavana.

Näyttöön perustuva tutkimus laatupalkkioista on vielä melko vähäistä.

– Lääkärien parissa mielletään usein, etteivät taloudelliset kannustimet ole hyväksi. Julkisella terveydenhuollolla on useita tehtäviä, sen tavoitteet ovat laajoja ja usein hankalasti mitattavia. Silti laatupalkkioiden mahdollisuudet eivät välttämättä ole olemattomia.

Taivotteet korkealle

Britanniassa on kokemusta kahdesta tuoreesta palkkiojärjestelmästä. Yleislääkärien klinikoille alettiin vuonna 2004 maksaa bonusta tiettyjen kliinisten laatutavoitteiden täyttämisestä.

– Seurauksena oli, että lääkärien ­palkat nousivat 20 prosenttia, mutta laatu parani vain vähän. Tavoitteet olivat liian matalalla, sillä lääkärit olivat jo ennenkin toimineet tavoitteiden mukaan, Popper kertoo.

Paremmin onnistunut NHS:n ohjelma on akuuttisairaaloille suunnattu alueellinen bonusjärjestelmä, jossa parhaat sairaalat saivat neljän prosentin bonuksen tuloihinsa viiteen potilasryhmään liittyvien tavoitteiden saavuttamisesta.

– Kuolleisuus alentui ja laatupainotettujen elinvuosien määrä kasvoi. Hyvää mallissa on myös se, että bonukset suunnattiin suoraan kliinisille tiimeille hoidon parantamiseen ja se, että sairaalat saivat itse suunnitella omat tapansa toimia.

Sote tarjoaa mahdollisuuksia

Suomessa sote-lakiesitys tarjoaa myös aineksia maksamiseen vaikuttavuuden perusteella, kertoo THL:n tutkimusprofessori Markku Pekurinen.

Sote-alueet ohjaavat tuottajavastuullisille kuntayhtymille rahoitusta pääasiassa asukasluvun ja ikärakenteen mukaan, mutta enintään 20 prosenttia rahoituksesta on mahdollista myöntää palvelujen vaikuttavuuden tai tehokkuuden perusteella.

– Laissa ei ole tarkemmin määritelty, miten korvauksen perusteet määritellään. 20 prosenttia on merkittävä summa ja se tarjoaakin sote-alueille merkittävän mahdollisuuden jatkossa pohtia, miten tehokkuutta voidaan parantaa, Pekurinen sanoi.

Maria van der Meer

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030