Ajan­kohtai­sta

Suomalaisten D-vitamiinitilanne on paranemassa

Vitaminoidut ravintorasvat ja vitaminoidut maitovalmisteet sekä D-vitamiinivalmisteiden päivitetyt käyttöohjeet ovat korjanneet D-vitamiinin saannin pääosin riittäväksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A2584545_3569x2389-1.jpg

Elintarvikkeisiin lisätyn D-vitamiinin määrä on kaksinkertaistettu vuodesta 2010 lähtien. Nykyään suomalaisten D-vitamiinin saanti onkin pääasiassa riittävää. Näin kertoo Lääkärilehden verkkosivuilla julkaistu tutkimus. Kyseinen tutkimus julkaistaan Lääkärilehden numerossa 20.

Työikäiset eivät tarvitse D-vitamiinilisää, jos syövät kalaa ainakin kahdesti viikossa tai käyttävät vitaminoituja maitovalmisteita tai vitaminoituja rasvalevitteitä.

D-vitamiinivalmisteita suositellaan lapsille, nuorille ja iäkkäille sekä naisille raskauden ja imetyksen aikana.

D-vitamiinin riittävän ja turvallisen saannin väli on pieni. Saantisuosituksia ei ole syytä ylittää.

Tutkijoiden mukaan väestön D-vitamiinitilannetta kannattaa seurata edelleen, että mahdollisiin muutoksiin osataan reagoida ajoissa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030