Ajan­kohtai­sta

Huolellinen hoito pitää MERS:n kurissa

Muutokset kamelinkasvatuksessa voivat vaikuttaa MERS:n yleistymiseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/MERS-logoweb.jpg

Etelä-Koreaa vaivannut MERS-epidemia alkaa olla ohi. Arabian niemimaalla tartuntojen odotetaan sen sijaan jatkuvan.

– MERS on zoonoosi, jonka lähteenä pidetään kamelia. Tauti tuskin häviää mihinkään, sanoo professori Mika ­Salminen THL:stä.

MERS:iin on sairastunut Maailman terveysjärjestö WHO:n viimeisimpien tilastojen mukaan 1 384 ja kuollut 495 ihmistä sen jälkeen, kun tauti ensimmäisen kerran diagnosoitiin syyskuussa 2012.

– Yksittäisiä tapauksia on voinut olla jo paljon aiemmin.

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) on Arabian niemimaalla endeeminen. Myös muualla maailmassa havaituissa tapauksissa tartunnan alkuperäinen lähde on voitu jäljittää Lähi-itään.

MERS iskee sairaisiin

Kamelibisnes on Saudi-Arabiassa kasvava ala. MERS:n yleistymisen taustalla saattavatkin olla muutokset kamelinkasvatuksessa.

– On esitetty, että kun kamelivarsoja kasvatetaan yhä suuremmissa laumoissa, tartunnat pääsevät helpommin leviämään eläinten keskuudessa ja niiden hoitajiin.

Kameleista MERS-virus tarttuu suhteellisen helposti, ihmisestä toiseen ei niin hanakasti. Tauti on kuitenkin sekä endeemisellä alueella että Korean epidemiassa päässyt leviämään, koska hen­gitystieinfektiohygienia on ollut terveydenhuollossa puutteellista. Niinpä jo valmiiksi sairaat ihmiset ovat altistuneet MERS-virukselle laitoksissa.

Sairastuneiden huono kunto selittää ainakin osin suurta kuolleisuutta.

– Ei tiedetä tarkkaan, millaista kuolleisuutta MERS aiheuttaisi perusterveen väestön keskuudessa.

Se tiedetään, että kuolleisuus oli keskimääräistä pienempi Etelä-Koreassa, missä sairastuneiden joukossa oli paljon perusterveitä ihmisiä – terveydenhuollon henkilökuntaa ja omaisia. Ensimmäinen sairastunut kävi useissa sairaaloissa ja terveydenhuollon toimipisteissä ennen kuin MERS-tartuntaa osattiin epäillä. Omaiset olivat tiiviisti mukana hoidossa ja saivat sitä kautta tartunnan.

Etelä-Koreassa ja Kiinassa MERS:iin sairastui 186 ja kuoli 36 ihmistä.

Tilastoissa yksi suomalainen

Kesällä uutisoitiin suomalaisen sairastuneen MERS:iin. Tartunta todettiin Filippiineillä. Salminen toteaa, ettei vieläkään ole täysin varmaa, oliko kyseessä todella MERS.

– Potilaasta Filippiineillä otetuista näytteistä löytyi merkkejä MERS-viruksesta. Kiinaan analysointia varten lähetettyjen varmistusnäytteiden tuloksista ei Suomeen asti kantautunut tietoa.

Salmisen mukaan MERS-tartunta epäilyttää, sillä potilaalla oli hengitystieoireita jo ennen vierailua Arabian niemimaalla. Lisäksi hänellä todettiin influenssa. WHO:n virallisiin tilastoihin hänen tartuntansa on joka tapauksessa kirjattu.

Muista pyhiinvaellus

Syyskuun lopulla, kun koittaa pyhiinvaelluksen aika, MERS on vaarassa jälleen levitä. Jos aiemmista virheistä potilaiden hoidossa on opittu, sairaus on kuitenkin suhteellisen helppo pitää kurissa.

– Pyhiinvaellukselle lähteviä, joilla on jokin perussairaus, on kehotettu kääntymään ennen lähtöä lääkärin puoleen. Pyhiinvaellusalueen viranomaiset ja lähetystöt voivat myös antaa asiassa ohjeita.

Suomessakin on hyvä muistaa kysyä potilaan matkailuhistoriaa. Jos kahden viikon kuluessa Arabian niemimaalle suuntautuneen matkan jälkeen tulee kuumetta ja alkaa yskittää, MERS-­tartunnan mahdollisuus kannattaa muistaa.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030