Ajan­kohtai­sta

Uusi allergiaohjelma muuttaa asenteita

Lasten allergiaruokavaliot ja työperäiset allergiat ovat vähentyneet.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Allergiaweb270815.jpg

Uuden Kansallisen allergiaohjelman merkittävin tulos on asennemuutos. Näin arvioi emeritusprofessori Tari Haahtela puolivälissä olevaa ohjelmaa.

Allergioiden ehkäisyä korostavan ohjelman iskulause on ”tue terveyttä, älä allergiaa”.

– Tavoitteena on immunologisen toleranssin lisääminen, mutta pitäisi puhua myös psykologisesta toleranssista. Se on vahvistumassa, ja allergia aletaan nähdä uudella tavalla. Ihmiset alkavat miettiä elintapojaan. Arkipäivän valinnat vaikuttavat siihen, miten olemme yhteydessä luontoon ja sen terveyttä tukevaan mikrobistoon, Haahtela sanoo.

Kymmenvuotinen allergiaohjelma käynnistyi vuonna 2008. Lääkärilehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan viiden ensimmäisen vuoden tulokset ovat lupaavia.

Esimerkiksi astmasta johtuvat ensiapukäynnit ja sairaalahoidon tarve ovat puolittuneet, ja lasten allergiaruoka­valiot sekä työperäiset allergiat ovat vähentyneet. Terveydenhuollon taakan pieneneminen laskee myös kustannuksia.

Ohjelma saa seuraajia

Tari Haahtelan mukaan Suomen allergiaohjelma herättää suurta kiinnostusta kansainvälisesti. Ainakin Norja ja Saksa ovat aloittamassa omat ohjelmat Suomen mallin mukaan.

Ohjelman taustalla olevat tutkijat muistuttavat, että tuloksiin tulee suhtautua kriittisesti. Koko väestöön kohdistuvaa interventiota on hankalaa vertailla. Jatkossa vertailua voidaan kuitenkin tehdä alueellisesti, ja tällaisia eroja on nähty jo nyt.

– Tutkijaporukassa meillä ei ole hetkenkään epäilystä, ettei hyvä kehitys olisi nimenomaan ohjelman ansiota.

– Allergiaongelmat eivät ole vähenemässä missään. Tämä on maailmassa poikkeus.

Haahtelan mukaan kritiikkiä on kuulunut kaikkiaan yllättävän vähän. Jotkut vanhemmat ovat kokeneet törmänneensä lasten ongelmien vähättelyyn. Arvostelu on näkynyt erityisesti verkossa.

– Ohjelman painopiste on nimenomaan lapset ja allergian ehkäisy pitkällä aikavälillä. Voimavaroja kohdistetaan erityisesti allergian vaikeisiin muotoihin. Pyrimme avoimeen keskusteluun, ja siksi myös potilasjärjestöt ovat mukana ohjelmassa.

Miia Soininen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030