Ajan­kohtai­sta

Milloin laaditaan hoitosuositus?

Uusia suosituksia tulee nyt aiempaa vähemmän.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Kumulainen.jpg

Uusia suosituksia tulee nyt aiempaa vähemmän.

Lääkärilehdessä 35/2015 oli tieteellinen katsaus ”Mitä itsemurhayrityksen jälkeen – työkalupakki kliinikon ­käyttöön”, jonka yhteydessä kirjoittajat ehdottivat kansallisen suosituksen laatimista aiheesta.

Käypä hoito -päätoimittaja, LT Jorma Komulainen, pitäisikö itsemurha­yrityksen jälkeisestä hoidosta tehdä suositus?

En ole perehtynyt aiheeseen enkä tunne alan kirjallisuutta, joten on parempi, että jätän arvioimatta.

Miten te päätätte uusien hoitosuositusten laatimisesta?

Saatuaan ehdotuksen uudesta hoito­suosituksesta Käypä hoito -johtoryhmä tekee arvioinnin pohjalta päätöksen, lähdetäänkö sitä laatimaan. Päätöksessä otetaan huomioon muun muassa se, miten isosta ongelmasta on kyse, miten hoitokäytännöt vaihtelevat ja millaisia kustannuksia tästä aiheutuu.

Ketkä asiasta päättävät?

Käypä hoito -johtoryhmänä toimii ­Duodecimin verkostovaliokunta. Puheenjohtaja on Espoon sosiaali- ja terveystoimen kehittämisjohtaja Tuula Heinänen. Ryhmässä on edustajia perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta, Hoitotyön Tutkimussäätiöstä, yliopistoista, ­Työterveyslaitokselta, Duodecimista sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä. Mukana on myös lääketieteen opiskelija.

Ketkä uusia hoitosuosituksia ehdottavat?

Useimmiten ehdotuksia ovat tehneet erikoislääkäriyhdistykset, mutta ­varsinkin viime vuosina olemme saaneet ehdotuksia myös yksittäisiltä lääkäreiltä, muilta terveydenhuollon ammattilaisilta, yksityishenkilöiltä sekä viranomaisilta.

Millainen on hyvä ehdotus?

Aihe on rajattu kunnolla ja ehdotuksessa on perusteltu, miksi hoitosuosituksen tekeminen on tärkeää. Lisäksi on haettu tietoa ongelman yleisyydestä ja siitä, vaihtelevatko hoitokäytännöt Suomessa. Toisaalta ehdotuksessa kannattaa ­arvioida sitä, onko kentällä tiedon tarvetta: onko esimerkiksi uusia ­menetelmiä juuri tullut tai tulossa.

Miten iso osa ehdotuksista menee läpi?

En osaa sanoa prosenttilukua, mutta ehdotuksia tulee enemmän kuin ­suosituksia tehdään. Uusia suosituksia tulee nyt aiempaa vähemmän, sillä resurssimme ovat laskeneet ja meillä on jo 103 suositusta, joista pitää huolehtia.

Miten kauan hoitosuosituksen 
laatiminen kestää?

Ensin menee kuukausia päätökseen siitä, aletaanko suositusta laatia. Sitten kestää toimituksemme työtilanteesta riippuen joitain kuukausia siihen, että työ ­päästään aloittamaan. Tämän jälkeen tavoitteenamme on saada suositus valmiiksi kahden vuoden kuluessa.

Tekeekö myös jokin muu taho ­hoitosuosituksia?

Useat potilasjärjestöt ja eräät erikois­lääkärijärjestöt tekevät suosituksia, mutta samalla tavoin näyttöön ­perustuvalla menetelmällä niitä eivät laadi Suomessa tietääkseni muut tahot. Toisaalta Hoitotyön Tutkimussäätiö tekee vastaavalla tavalla korkealaatuisia hoitotyön suosituksia ja Suomen fysio­terapeutit ry fysioterapiasuosituksia.

Miten työskentelynne rahoitetaan?

Pääasiallinen rahoituksemme tulee sosiaali- ja terveysministeriön budjetista THL:n kautta. Toimintaamme tukevat myös useat yhdistykset, kuten ­Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja hammaslääkäriseura Apollonia.

Mari Heikkilä
Kuva: Mikko Käkelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030