Ajan­kohtai­sta

Pakolaiset tarvitsevat tietoa myrkyllisistä sienistä – Saksassa kymmeniä sienimyrkytyksiä

Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri, professori Kalle Hopun mukaan Suomessa on sattunut 2000-luvulla joitain sienimyrkytyksiä maahanmuuttajille.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_B33436063_4288x2848.jpg

Saksan terveysviranomaiset ovat raportoineet kymmenistä pakolaisten sienimyrkytyksistä. Erityisesti valkoisia kärpässieniä on vaikea erottaa Lähi-idässä ja Aasiassa esiintyvistä myrkyttömistä ja syötävistä sienistä.

Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri, professori Kalle Hopun mukaan ongelma on ollut tiedossa myös Suomessa.

– Suomessa on sattunut 2000-luvulla maahanmuuttajille joitakin sienimyrkytyksiä, myös vakavia. Nämä maahanmuuttajat eivät kuitenkaan ole välttämättä olleet juuri pakolaisia, hän sanoo.

Hoppu kertoo, että sieni, jonka Kaakkois-Aasiasta kotoisin olevat sotkevat valko- tai kavalakärpässieneen on nimeltään viljelytuppisieni (harmaa tuppisieni, englanninkieliseltä nimeltään Paddy Straw Mushroom; Volvariella volvacea).

– Sieni kasvaa harvinaisena Suomessa tunkioilla ja komposteilla, mutta on ilmeisesti yleinen Kaakkois-Aasiassa, hän sanoo.

Hopun mukaan Suomen Myrkytystietokeskus on tehnyt yhteistyötä muiden pohjoismaisten keskusten kanssa ja vaihtanut tietoa ongelmasta.

– Suomessa Myrkytystietokeskusta ei ole resursoitu tekemään samanlaista valistustyötä kuin paremmin resursoidut Ruotsin ja Norjan keskukset, joten emme pysty tekemään omia tietopaketteja. Ruotsissa tehdyt tiedotteet ovat myös Suomessa vapaasti käytettävissä ja ne on myös suomeksi käännetty. En näe varsinaista lisätarvetta tiedon tuottamiselle. Tiedon levittämiseksi sen sijaan Suomessa on varmasti tarpeen tehdä työtä, Hoppu sanoo.

Suomen Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto kertoo, että virasto on lähettänyt vastaanottokeskuksiin turvapaikanhakijoille suunnatun tiedotteen, jossa varoitetaan myrkyllisistä sienistä. Tiedote käännettiin myös useille eri kielille.

– Myrkytyksistä ei ainakaan meille asti ole kantautunut tietoa, joten ainakaan vakavia tapauksia ei liene turvapaikanhakijoiden keskuudessa, hän sanoo.

Lue myös:
Sienen tunnistaminen auttaa sienimyrkytyksen hoidossa
Sienimyrkytykset ja niiden hoito

Lähde:
Läkemedelsverket

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Potilaan Lääkärilehdessä 13.10.2015.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030