Ajan­kohtai­sta

Lapsuusiän sosioekonomiset erot vaikuttavat terveyseroihin pitkälle aikuisuuteen

Mieslääkärien sepelvaltimotautiriski on yhteydessä lapsuusiän sosiaaliluokkaan vielä 50 vuoden iässä, kertoo amerikkalaistutkimus.

Lapsuusiän heikko sosioekonominen asema on yhteydessä sepelvaltimotautisairastavuuteen niilläkin, joiden sosiaaliluokka aikuisiässä on korkea.

Amerikkalaistutkimuksessa tarkasteltiin Johns Hopkinsin yliopistosta vuosina 1948–64 valmistuneiden mieslääkärien sepelvaltimotautisairastavuutta ja kuolleisuutta suhteessa lapsuusiän perheen sosioekonomiseen asemaan. Kohortin 1 131 mieslääkäristä 19 % oli lähtöisin matalasta sosiaaliluokasta.

Matalan sosiaaliluokan perheestä lähtöisin olevilla riski sairastua sepelvaltimotautiin ennen 50 vuoden ikää oli 2,40-kertainen verrattuna parempiosaisina kasvaneiden riskiin. Myöhemmällä iällä eroa ei enää ollut. Muut perinteiset riskitekijät eivät selittäneet eroa. Kokonaiskuolleisuuteen lapsuuden sosiaaliluokalla ei ollut vaikutusta.

Lapsuuden ajan elinoloilla näyttää siis olevan tärkeä vaikutus sepelvaltimotaudin kehittymiseen, toteavat amerikkalaistutkijat.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine-lehdessä (2006;166:2356–61).

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030