Ajan­kohtai­sta

Lääkäreiltä kaivataan apua tapaturmien torjuntaan

Suomi on läntisen Euroopan musta piste koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kertovalla kartalla. Tilanne halutaan nyt muuttaa. Terveydenhuollolla ja lääkäreillä on iso rooli tapaturmien ehkäisyhankkeessa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/liukastuja.jpg

Suomi on läntisen Euroopan musta piste koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kertovalla kartalla. Synkkiin tilastoihin halutaan nyt muutosta.

Ensi vuonna alkava koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyhanke aikoo nostaa Suomen Euroopan viiden parhaan maan joukkoon tapaturmien määrässä vuoteen 2012 mennessä.

– Tavoitetta ei saavuteta ilman merkittäviä lisäpanostuksia torjuntatyöhön. Voimavarojen on oltava vähintään samaa luokkaa kuin työ- ja liikennetapaturmien torjunnassa, koti- ja vapaa-ajan tapaturmien neuvottelukunnan puheenjohtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä huomauttaa.

Melkaksen mukaan etenkin terveydenhuollolla on iso rooli tapaturmien ehkäisyhankkeen onnistumisessa. Mitä terveyskeskuslääkärit voisivat tehdä, jotta esimerkiksi kotona asuvat vanhukset välttyisivät tapaturmilta?

– Vanhuksia hoitaessa voidaan tarvittaessa korjata lääkitystä, ohjata lihasvoimaa ja -koordinaatiota parantavaan harjoitteluun, huolehtia osteoporoosin ehkäisystä, toteuttaa ajallaan näkökykyä parantavat toimet ja arvioida apuvälineiden ja suojainten tarve. Erityisesti laitoksissa ja kotisairaanhoidossa olevien osalta myös ympäristön vaarojen minimoimisessa on lääkärin otettava vastuuta, Melkas esittää.

Lääkäri, aktivoi potilasta

Työikäisillä alkoholi on merkittävä tapaturmien riskitekijä. Aktiivinen mini-intervention käyttö riskikäyttäjien tunnistamiseen ja käytön vähentämiseen on Melkaksen mukaan myös tapaturmien ehkäisyä.

– Kaikkia potilaita tulisi aktivoida liikuntaan, mutta ohjatessa on muistettava eri liikuntamuotojen tapaturmariskit. Liikuntatapaturmat lisääntyvät jatkuvasti. Lasten tapaturmissa olemme muista poiketen kansainvälisesti hyvällä tasolla.

Muita keinoja vähentää koti- ja vapaa-ajan tapaturmia on STM:n mukaan laitosten ja asuinympäristön turvallisuuden parantaminen, kevyen liikenteen väylien kunnossapito tai liukuesteiden kustantaminen vanhusten jalkineisiin.

Kotona tai vapaa-ajalla sattuneissa tapaturmissa kuolee Suomessa vuosittain noin 2 200 ihmistä – enemmän kuin missään muualla viidentoista EU-maan alueella. Sairaalahoitojaksoja koti- ja vapaa-ajan tapaturmista kertyy vuosittain noin 50 000.

Liikenne- ja työtapaturmien määrä on vuosien saatossa vähentynyt, mutta koti- ja vapaa-ajan tapaturmien määrä on viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana arviolta kaksinkertaistunut.

Essi Kähkönen

Kuva: Lehtikuva / Marja Airio

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030