Ajan­kohtai­sta

Maitotuotteet eivät lisää eturauhassyövän riskiä

Maidon rasvat saattavat päinvastoin suojata eturauhassyövältä.

Laktoosin sieto ja maidon käyttö eivät lisää eturauhassyövän riskiä. Maidon rasvat saattavat päinvastoin suojata eturauhassyövältä.

Näin kertoo laaja tutkimus, joka on tehty Suomessa ja Ruotsissa. Maitotuotteiden on aikaisemmissa tutkimuksissa epäilty lisäävän eturauhassyövän riskiä.

Tutkimus käsitti yli 4 000 eturauhassyöpäpotilasta ja yli 2 000 kontrollihenkilöä.

Sen mukaan prostatasyöpäpotilaiden maitotuotteiden käyttö ei eronnut terveiden henkilöiden maidonkäyttötottumuksista. Perimältään laktoosia sietävät käyttivät tilastollisesti enemmän maitotuotteita.

Maitotuotteita vertailtaessa vain vähärasvaisen maidon runsaaseen käyttöön liittyi lievästi kohonnut eturauhassyövän riski. Tulos viittaa siihen, että maidon rasvat saattavat suojata eturauhassyövältä.

Tupakanpoltolla, painoindeksillä ja koulutuksella ei ollut merkitystä eturauhassyövän synnyssä.

Tutkimus julkaistaan Cancer of Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä. Tutkimusta johtivat dosentti Irma Järvelä Helsingin yliopistosta, dosentti Johanna Schleutker Tampereen yliopistosairaalasta ja professori Henrik Grönberg Tukholman Karoliinisesta Instituutista.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030