Ajan­kohtai­sta

Pitkäaikainen tupakointi voi altistaa masennukselle

Riski on suuri erityisesti miehillä.

Piintyneillä tupakoijilla voi olla suurempi riski sairastua masennukseen kuin tupakoimattomilla, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Riski on suuri erityisesti miehillä.

Myös tupakoinnin äskettäin lopettaneilla on kohonnut riski saada masennusoireita, mutta ajan myötä riski laskee samalle tasolle tupakoimattomien kanssa.

Tutkimus käsitti suomalaisen kaksostutkimuksen aineistosta noin neljä tuhatta miespuolista ja viisi tuhatta naispuolista aikuista kaksosta, joiden terveyttä ja terveyskäyttäytymistä on seurattu 15 vuoden ajan.

– Tupakoimattomuus ja tupakoinnin lopettaminen pitkällä tähtäimellä näyttävät suojaavan myös masennukselta, sanoo tutkija Tellervo Korhonen Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta.

Tulos on yllättävä

Masennuksen ja tupakoinnin välillä tiedetään olevan yhteys, mutta sen luonteesta on erilaisia käsityksiä. Itselääkintä-hypoteesin mukaan masennusoireista kärsivät tupakoivat helpottaakseen oloaan. Toisen käsityksen mukaan pitkään jatkunut säännöllinen tupakointi on osasyyllinen masennusoireiden kehittymiseen. Kolmannen selityksen mukaan molemmat selitykset pitävät paikkansa ja vaikuttavat vastavuoroisesti. Neljäs hypoteesi on se, että tupakoinnin ja masennuksen taustalla on yhteisiä perinnöllisiä tekijöitä.

– Tulos, jonka mukaan pitkäaikainen tupakointi todella voi olla yksi tekijä masennuksen kehittymisessä, on jossain määrin yllättävä, koska lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna nikotiinilla katsotaan olevan positiivinen vaikutus mielialaan. Selitystä tuloksellemme voidaan ehkä hakea tupakoinnin pitkäaikaisista vaikutuksista, riippuvuusmekanismeista ja tupakansavun muiden ainesosien vaikutuksista, sanoo Tellervo Korhonen.

Tulokset voivat viitata siihen, että sauhuttelun lopettaneen toipumisprosessi on suhteellisen pitkä. Korhosen mukaan tarvitaan vielä lisää tutkimusta ja näyttöä ennen kuin voidaan sanoa, että tupakointi yksiselitteisesti aiheuttaa masennusta.

Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt tutkimus on julkaistu Psychological Medicine –lehdessä (2007;37:705).

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030