Ajan­kohtai­sta

HUS tarjoaa työntekijöilleen sairaan lapsen hoitoapua

Työntekijät voivat lapsen sairastuessa valita, jäädäkö itse hoitamaan lasta vai ottaako kotiin työnantajan tarjoaman lastenhoitajan. Kokemukset palvelusta ovat hyviä.

HUS:n työntekijät voivat lapsen sairastuessa tätä nykyä valita, jäädäkö itse kotiin hoitamaan sairastunutta lasta vai ottaako kotiin työnantajan tarjoaman lastenhoitajan. HUS on ottanut käyttöön sairaan lapsen hoitopalvelun, joka tuo lapsenhoitajan kotiin enintään neljäksi päiväksi kaitsemaan pikku potilasta.

Karhunpoika-niminen pilottiprojekti poiki HUS:ssa niin hyviä kokemuksia, että sairaan lapsen hoitopalvelu on vakinaistettu työnantajan kustantamaksi etuudeksi kaikille virassa oleville HUS:n työntekijöille sekä vähintään puolen vuoden määräaikaisen työsopimuksen tehneille työntekijöille. Etu on veroton.

– Kun lapsi sairastuu, vanhempi on aina sen tilanteen edessä, jäädäkö kotiin hoitamaan sairasta lasta vai järjestyisikö jokin muu ratkaisu. Hoitopalvelumme on vaihtoehto sille, ettei HUS:n työntekijän tarvitsisi jäädä kotiin. Töihin tuleva työntekijä helpottaa paineita täyttää erikoissairaanhoidon vaatimukset, sanoo HUS:n henkilöstöresurssipäällikkö Juhani McBreen.

Hoitopalvelulle on selvä tilaus

McBreenin mukaan Karhunpojalle on HUS:ssa selvä tilaus. Sairaan lapsen hoitopalvelu on kuntayhtymälle vähintäänkin kustannusneutraali – usein säästävä – investointi henkilöstöpuolella, samalla hoidollinen tukitoimi.

– Ajatellaanpa, että lääkärin lapsi sairastuu ja lääkäri jää kotiin hoitamaan lastaan. Flunssaisen lapsen takia peruuntuu ehkä useampikin vastaanottokäynti tai leikkaus. HUS maksaa vanhemman palkan plus hätiin hankitun keikkalaisen palkan.

– Kyllä nuhaisen lapsen hoito tulee meille halvemmaksi kuin se erikoissairaanhoito, jonka joutuisimme lapsen sairaustapauksessa niiltä päiviltä peruuttamaan ja siirtämään myöhemmäksi.

HUS:ssa työskentelevä vanhempi saa itse päättää, miten sairaan lapsensa kanssa menettelee. Jos hän haluaa käyttää Karhunpoika-palvelua, hän ilmoittautuu yksikkönsä yhteyshenkilölle ja tilaa jatkossa itse hoitajan kotiinsa.

– Sairaan lapsen hoitopalvelu on työntekijälle ilmaista enintään neljän päivän ajan. Aika on siis sama kuin työehtosopimuksessa määritelty oikeus olla kotona hoitamassa sairastunutta lasta.

Lastenhoito ammattilaisten käsissä

HUS kilpailutti palveluntuottajat keväällä ja valitsi joukosta kolme yritystä. Metsätähti Henkilöstöpalvelut Oy, Turva- ja kriisikoti Sinienkeli Oy sekä Kodinavux Oy välittävät koteihin ammattimaista lastenhoitohenkilöstöä.

Lastenhoitajat ovat vähintään sosiaali- ja terveysalan tai kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneita tai muutoin lastenhoidossa kunnostautuneita työntekijöitä. Kaikkien tausta rikosrekistereitä myöten on tarkistettu.

– Yhtään huonoa kokemusta ei ole tullut. Statistiikkaa palvelun käytöstä ei vielä ole saatavissa, mutta käyttö on kasvussa. Emme mainosta Karhunpoikaa ihmeemmin, intranetissämme siitä on ilmoitus. Hyvät kokemukset leviävät työntekijältä toiselle, eli palvelua tarvitsevat sen kyllä löytävät, McBreen uskoo.

”Lapsi toipuu taudista nyt kerralla kuntoon”

Osastonlääkäri Marjut Laukko on turvautunut työnantajan tarjoamaan sairaan lapsen hoitoapuun ainakin kymmenkunta kertaa palvelun pilottivaiheessa. HUS:n syöpätautien osaamiskeskuksen röntgenissä työskentelevä Laukko sanoo olleensa erittäin tyytyväinen Karhunpoika-hoitajiin, jotka hänen mielestään ovat osoittautuneet ”napakoiksi ja tosi hyviksi”.

– Tärkeintä on ollut huomata, että sairas lapsi toipuu hoitoavusteisessa kotihoidossa kerralla kuntoon, eikä joudu kesken kaiken toipilaana takaisin päivähoitoon – ja sieltä bumerangina takaisin kotiin sairastamaan. Näin kävi usein ensimmäisenä hoitovuonna, kun infektiokierre oli päällä, Laukko kertoo.

Laukko on hankkinut hoitajan kotiinsa useimmiten lapsen toisena sairaspäivänä, kun pahin kuumeilu on ohi ja hän on kokenut voivansa lähteä töihin. Hoitajat ovat tunteneet vastuunsa, eikä kenestäkään ole Laukon mukaan ollut nokan koputtamista.

– Eräs myös soitti kerran, kun lapsen voinnissa tapahtui käänne huonompaan. Lähdin silloin takaisin kotiin hoitamaan lastani. Nyt ei ole vuoteen oikeastaan ollut tarvetta turvautua Karhunpoikaan.

Essi Kähkönen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030