Ajan­kohtai­sta

Lääkäriyrittäjä katoaa alan kilpajuoksussa

Insinööri-lääkäri Martti Kiuru junaili Terveystalon Suomen terveyspalveluyritysten ykköseksi, kiitos Medivire-kaupan. Alan keskittyminen vie lääkäreiltä omistajavaltaa, vaikka yksityissektori vetää yhä enemmän lääkäreitä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/marttikiuru.jpg

Insinööri-lääkäri Martti Kiuru junaili Terveystalon Suomen terveyspalveluyritysten ykköseksi, kiitos Medivire-kaupan.
Alan keskittyminen vie lääkäreiltä omistajavaltaa, vaikka yksityissektori vetää yhä enemmän lääkäreitä.

Tuuli tarttuu kravattiin, kun Suomen Terveystalon toimitusjohtaja Martti Kiuru astuu ensimmäistä kertaa Medivireen näköalaterassille Helsingin Pasilassa. Laattojen välistä puskeva ruoho kertoo, etteivät muutkaan ole ehtineet parveketta käyttää.

Karu on myös maisema, jota pääkaupunkiseudun junaliikenne puhkoo. Valokuvaaja pyytää Kiurulta voittajan hymyä. Vasta allekirjoitettu Medivire-kauppa on nostanut Terveystalon liikevaihdolla mitaten Suomen suurimmaksi terveyspalveluyritykseksi.

Kiuru oikoo pukuaan ja sovittaa itselleen uutta roolia.

– Suuruudesta seuraa se, että meiltä kysytään mielipidettä. Media seuraa mitä isoin tekee, ja muut vertailevat itseään siihen. Sillä tavalla asetutaan alan veturiksi. Isoimmalta odotetaan toimialan kehittämistä, ja me vastaamme haasteeseen. Kehittämme uusia palveluja ja toimintatapoja.

Lähikuukausina Kiurulla riittää kehittämistä talon sisällä. Fuusion tavoitteena on 3–5 miljoonan euron säästöt vuodessa, mutta pelkästään tietojärjestelmien yhdistämisestä tulee hikinen urakka.

Kilpailijat ovat kovassa iskussa

Tietojärjestelmien ja asiakaspalvelukeskuksen kehittämiskulut olivat yksi selitys Terveystalon tulosnotkahdukseen alkuvuonna. Medivire nostaa Terveystalon liikevaihdon 200 miljoonan euron tuntumaan, mutta tuloksessa kauppa alkaa näkyä kunnolla vasta ensi vuonna.

Medivire yltää tänä vuonna 8–9 prosentin liikevoittoon, Terveystalo on viiden prosentin vauhdissa. Kokoa on tullut nopeasti, kannattavuus on vielä kateissa.

Mehiläisen liikevaihto kasvoi ilman yritysostoja ensimmäisellä puoliskolla reilut kahdeksan prosenttia, tulos peräti 70 prosenttia. Tulos on 17 prosenttia liikevaihdosta eli Mehiläinen on jo kannattavampi kuin valtaosa pörssiyhtiöistä.

Diacor on ollut vuosikausia kannattavin lääkäripalveluyritys. Toimitusjohtaja Pirjo Tiiri lupaa, että edellisen vuoden tulos ylittyy jälleen. Viime vuonna se oli 6,4 miljoonaa euroa.

Lääkäripalveluyritysten yhdistyksen toiminnanjohtaja Sami Lukkarinen vahvistaa, että vuosi on ollut jäsenyrityksille poikkeuksellisen hyvä.

– Siirtymää on ollut työterveyshuollossa, ja vaikuttaa siltä, että tänä vuonna myös yksityiskäynneissä nähdään vaihteeksi selvää kasvua. Ilmiö koskee erityisesti pääkaupunkiseutua, sanoo Lukkarinen.

Markkinahäirikkö muokkaa markkinaa

Pulssin toimitusjohtaja Sakari Alhopuro pitää Terveystaloa markkinahäirikkönä, eikä ihaile Mehiläistäkään.

– Kaikesta ketjujen saamasta julkisuudesta huolimatta merkittävä osa Suomen parhaista lääkärikeskuksista ei kuulu ketjuihin. Helsigissä suurin on Diacor, Tampereella Koskiklinikka ja Turussa Pulssi.

Alhopuro pitää Terveystalon ja Medivireen liittoa luontevana ja uskoo, että myös itsenäisten lääkärikeskusten yhteistyö lisääntyy.

Tiettävästi myös Mehiläinen oli kiinnostunut Medivireestä. Mehiläisen toimitusjohtaja Matti Bergendahl luonnehtii kilpailijan kauppaa ”terveeksi markkinaliikkeeksi” ja näkee siinä myös mahdollisuuksia.

– Valtakunnallisesti toimivien asiakasyritysten valinnanvara työterveyshuollossa pienenee. Kun ennen oli kolme vaihtoehtoa eli Medivire, STT tai me, niin nyt jäljellä on vain kaksi.

Moni lääkäri vaurastuu yritysmyynnillä

Moni lääkäri on myynyt yrityksensä ja vaurastunut ketjujen kilpajuoksussa. Pulssin Sakari Alhopuro pitää ilmiötä huolestuttavana.

– Kasvollinen lääkäriomistus katoaa yrityksissä, joihin pääomasijoittajat ovat tulleet. Kun asiantuntijoiden päätäntävalta vähenee, myös asiantuntemus vähenee. Raha määrää enemmän kuin terveydenhuollon arvot.

Pulssiakin on yritetty ostaa, mutta hinta ei ole ollut kohdallaan.

– Ei se siitä ole ollut kiinni. Tämä on ollut kivaa työtä tähän asti. Yritys on hyvä ja olen ylpeä siitä. Toistaiseksi haluan olla mukana.

Alhopuro kuitenkin vihjaa, että myös Pulssin omistaja voi vaihtua lähivuosina.

– Minulla on 62 vuotta mittarissa, eikä tätä loputtomiin jaksa. Perheestäkään ei vielä tiedä. Lapsista vanhin haluaa juristiksi, keskimmäisestä tulee eläinlääkäri ja nuorin on vasta koulussa.

Alhopuron mukaan itsenäisten lääkärikeskusten yhteistyö tulee lisääntymään. Kolme vuotta sitten hän totesi Turun Sanomissa, että ketjuakin voi harkita, jos se osoittautuu hyödylliseksi.

Olli-Pekka Tiainen

Miltä terveyspalveluyrityksillä näyttää viiden vuoden päästä? Lue koko artikkeli perjantaina 14.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030