Ajan­kohtai­sta

Tietty geeniyhdistelmä nelinkertaistaa kaamosmasennuksen riskin

Vajaa puolet suomalaisista kokee kiusallisia kaamosmasennuksen oireita. Lokakuu on kaamosmasennuksen alkuaikaa.

Jos ihmisellä on tietty yhdistelmä kolmen eri geenin kirjoitusmuodosta, kasvaa kaamosmasennuksen riski yli nelinkertaiseksi. Geenit Per2, Arntl ja Npas2 vaikuttavat vahvasti ihmisen sisäisen kellon toimintaan.

Tämä käy ilmi Kansanterveyslaitoksen ja kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimuksesta, joka julkaistiin Annals of Medicine -lehdessä (2007; 39: 229–238).

Tutkimuksessa verrattiin 189 kaamosmasennuksesta kärsivää terveisiin henkilöihin. Akatemiatutkija Timo Partosen mukaan tutkimuslöydös vahvistaa aikaisempia tuloksia, joiden mukaan kaamosmasennuksen taustalla on biologisia tekijöitä.

– Nämä kolme geeniä ovat keskeisiä tekijöitä kaamosmasennuksen taustalla, mutta varmasti on myös monia muita geenejä, Partonen arvioi.

Kaamosmasennuksen aika alkaa nyt

Kaamosmasennus ja erilaiset kaamoksen aiheuttamat oireet alkavat yleensä lokakuussa, kun valon määrä vähenee ulkona. Pahimmillaan oireet ovat marras- ja tammikuussa ja ne helpottavat maaliskuussa.

Kaamosmasennuksen oireita ovat esimerkiksi masentunut mieliala, vetäytyminen, keskittymisvaikeudet ja ärtyneisyys. Niistä kärsii noin prosentti suomalaisista. Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan kiusallisia oireita kokee jopa 40 prosenttia suomalaisista. Vain joka kymmenes sanoo, ettei vuodenaikojen vaihtelu vaikuta lainkaan mielialaan.

Partosen mukaan valo on tehokas keino kaamosoireiden ehkäisyyn. Parasta olisi liikkua aamupäivällä ulkona, mutta myös kirkasvalolamppu auttaa. Säännöllinen kuntoilukin kohentaa oloa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030