Ajan­kohtai­sta

Muutos unen pituudessa vaikuttaa kuolleisuuteen

Suomalaistutkimus osoitti löydöksen ensimmäistä kertaa. Lyhytunisuus ja pitkäunisuus lisäävät kuolleisuusriskiä jopa neljänneksen.

Muutos unen pituudessa vaikuttaa kuolleisuuteen. Riski kasvaa, jos unen pituus muuttuu 7–8 tunnista alle 6,5 tai yli 8,5 tuntiin yössä. Tämä osoitettiin ensimmäistä kertaa Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa, joka julkaistiin Sleep-lehdessä.

Tulos oli sama miehillä ja naisilla. Unen laatu ei kuitenkaan osoittautunut itsenäiseksi kuolleisuuden riskitekijäksi.

Tutkimuksen mukaan lyhytunisuus ja pitkäunisuus ylipäätään lisäävät kuolleisuusriskiä. Korkeintaan 6,5 tuntia yössä nukkuvien miesten kuolleisuusriski lisääntyi neljänneksen ja naisilla viidenneksen, kun heitä verrattiin 7–8 tuntia nukkuviin. Vähintään 8,5 tuntia nukkuvilla miehillä riski lisääntyi neljänneksen ja naisilla kuudesosan.

Tulokset pysyivät merkitsevinä, vaikka muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät kuten elintavat ja elinolosuhteet otettiin huomioon. Selitystä ei vielä tiedetä.

Unilääkkeet lisäsivät kuolleisuusriskiä kolmanneksen

Tutkimuksen mukaan uni- tai rauhoittavien lääkkeiden säännöllinen käyttö lisäsi kuolleisuusriskiä noin kolmanneksen.

– Silloin kun unilääkkeitä käytetään lyhytaikaiseen unettomuuden hoitoon, ne ovat käyttökelpoisia. Myös lääkeaineet ovat kehittyneet turvallisemmiksi, korostaa erikoislääkäri Christer Hublin Työterveyslaitoksesta.

Tutkimuksen tekijöiden mielestä tutkimustulos osoittaa, miten suuri vaikutus unella on terveyteen. Uneen ja sen häiriöihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota etenkin työikäisillä sekä lapsilla ja nuorilla.

Tutkimuksen aineistona on käytetty laajaa Suomen Kaksoskohortti -kyselytutkimusta. Noin 21 000 suomalaisen kuolleisuutta seurattiin vuosina 1982–2003.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030