Ajan­kohtai­sta

Insuliininkaltaisella kasvutekijällä suuri vaikutus luuntiheyteen

Insuliininkaltainen kasvutekijä 1 vaikuttaa luuntiheyteen enemmän kuin D-vitamiini, todettiin ruotsalaisessa väitöstutkimuksessa.

Insuliininkaltaisen kasvutekijän 1 (IGF-1) määrä vähenee iän myötä, ja sen vähäisellä pitoisuudella on vahva yhteys osteoporoosiin. Karolinska Institutetissa tarkastetussa Helena Salmisen väitöskirjassa todetaan, että osteoporoosista kärsivistä 70–80-vuotiaista naisista vain harvoilla oli matala D-vitamiinitaso, mutta sen sijaan IGF-1:n pitoisuus oli merkitsevässä positiivisessa yhteydessä osteoporoosiin.

IGF-1:n pitoisuus saattaa vähentyä rajusti esimerkiksi reisiluun kaulan murtuman yhteydessä. Helena Salmisen mukaan proteiinilisä voi korjata tilannetta ja samalla vähentää luumassan heikkenemistä.

Tutkimuksessa todettiin myös, että vanhuksen ravitsemustilan vähäinenkin huononeminen kaksinkertaistaa luukadon riskin. Helena Salminen neuvookin iäkkäitä naisia aterioimiaan säännöllisesti ja kunnolla. Hyvin pienellä estrogeeniannoksella (7,5 µg/pv estradiolia emätinrenkaasta) saatiin vähäinen mutta merkitsevä vaikutus luuntiheyteen.

Väitöskirjatyössä tutkittiin noin 400 satunnaisesti valittua 70–80-vuotiasta ruotsalaisnaista. Naisista 30 % oli osteoporoottisia, joskin vain 7 %:lla diagnoosi oli tiedossa.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030