Ajan­kohtai­sta

Ruotsalaislääkäri sai ohjeet sairauslomien arviointiin

Virkamiehet pohtivat, tarvitsevatko suomalaisetkin lääkärit samantyyppistä apuvälinettä.

Ruotsissa on julkaistu lääkärien käyttöön ohjeisto sairauslomien pituuksien arviointiin. Suomessa pohditaan, tarvittaisiinko myös meillä samantyyppistä apuvälinettä lääkärien käyttöön.

– Kysymys ei missään tapauksessa olisi mistään normatiivisesta ohjeesta, jolla pyrittäisiin siihen, että kaikille määrättäisiin samanlainen sairausloma. Huomioon pitää tietenkin ottaa työolosuhteet ja terveydentila, sanoo lääkintöneuvos Matti Lamberg sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ruotsin ohjeistoon on diagnoosikohtaisesti kirjattu, mitä kaikkea sairauslomaa määrättäessä pitäisi ottaa huomioon. Ohjeisto ei ole vielä kattava, vaan siitä puuttuvat esimerkiksi kaikki psykiatriset diagnoosit.

Sosiaali- ja terveysministeriö, Työterveyslaitos ja Kela ovat pohtineet, olisiko Ruotsin ohjeisto syytä kääntää suomeksi tai tehdä siitä kansallinen sovellus.

– Meidän ajatuksemme on, että ”ohjeisto” olisi apuväline lääkäreille siinä, miten sairausloman tarvetta tulee arvioida. Lähtökohta olisi ennen kaikkea, miten työkykyä arvioidaan, Lamberg sanoo.

Ruotsissa ohjeisto on Lambergin mukaan syntynyt selvästi tarpeesta vaikuttaa sairauslomiin. Sairauslomien pitäminen on siellä selvästi yleisempää kuin Suomessa.

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030