Ajan­kohtai­sta

Ruplat vauhdittavat hoitoon pääsyä Venäjällä

Osa potilaista pitää pimeitä lääkärimaksuja eettisesti oikeina.

Pimeät maksut ovat edelleen yleisiä Venäjän terveydenhuollossa. Elintason nousu ei ole vähentänyt terveydenhuollon harmaata taloutta rikkaillakaan alueilla.

Suomalaistutkimuksen mukaan joka kymmenes aikuinen siperialaisen öljyalueen pääkaupungissa Tymenissä ja joka viides hieman köyhemmän keski-venäläisen Lipetskin asukkaista on viime vuosina maksanut pimeästi terveydenhuollon palveluista.

– Venäjällä potilas monesti sujauttaa ruplatukun lääkärin taskuun taatakseen nopean pääsyn tutkimuksiin tai hoitoihin. Hätkähdyttävää on, että nimenomaan köyhemmässä Lipetskissä maksettiin useammin pimeästi kuin rikkaassa Tymenissä, tutkija Pauliina Aarva Tampereen yliopistosta toteaa.

Aarvan tutkimuksessa haastateltiin 2 000 aikuista Tymenissä ja Lipetskissä. Tutkimus kuuluu Suomen Akatemian Muuttuva Venäjä-tutkimusohjelmaan.

Lääkäreitä pidetään järjestelmän uhreina

Pietarissa tehdyn tutkimuksen mukaan pimeissä maksuissa heijastuu kansalaisten huoli heitä hoitavien ammattilaisten riittävästä toimeentulosta. Maksukäytäntöjä pidettiin moraalisesti arveluttavina, vaikka osa katsoikin toimivansa eettisesti oikein antaessaan palveluista pimeitä korvauksia.

Venäläiset näkivät lääkäreiden olevan potilaiden tavoin nykyjärjestelmän uhreja. Valtiollista terveydenhuoltojärjestelmää pidettiin hämmentävänä auttamisen ja kaupallisuuden sekoituksena.

Venäläiset kokevat, että terveydenhuollon viralliset taksat ovat epäselviä ja ennakoimattomia. Maksuista tiedotetaan huonosti. Potilaat maksavat sellaisistakin palveluista, joiden pitäisi maan perustuslain mukaan olla ilmaisia.

Pienituloiset ja paljon sairastavat kärsivät eniten maksuviidakossa. Venäjän virallisessa terveyspolitiikassa ei juuri ole puututtu epätasa-arvoa lisääviin maksukäytäntöihin.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030