Ajan­kohtai­sta

Skitsofrenialääkkeen hidastama aivotoiminta onkin eduksi?

Yleisesti käytössä olevan skitsofrenialääkkeen, klotsapiinin, aiheuttamaa aivosähkötoiminnan hidastumista on pidetty haitallisena, mutta totuus lieneekin aivan päinvastainen.

LL, psykiatrian erikoislääkäri Andres Gross havaitsi Helsingin yliopistossa tekemässään väitöstutkimuksessa, että klotsapiinihoitoa saavien skitsofreniapotilaiden aivosähkötoiminnan hidastuminen ja vapaiden happiradikaalien tuotannon väheneminen olivat yhteydessä lääkityksen hyvään tehoon.

– Tulokset viittaavat siihen, että klotsapiinin neurofysiologiset ja neuroimmunologiset vaikutukset ovat osa lääkkeen kokonaisvaikutusta, virolaissyntyinen Hyksissä työskentelevä Gross sanoo.

Klotsapiinin teho skitsofreniaan voi perustua välittäjäainevaikutuksen lisäksi myös neuroimmunologisiin mekanismeihin. Gross kuitenkin toteaa, että sekä klotsapiinin että muiden antipsykoottisten lääkkeiden neuroimmunologisista ja neurofysiologisista vaikutuksista skitsofreniapotilailla tarvittaisiin lisätutkimuksia.

Maanantaina julkistetun kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset psykiatrit pitävät eri psykoosilääkkeiden eroja olennaisen suurina. Kaksi kolmesta lääkäristä katsoi hoitotulosten erovan tuntuvasti eri lääkkeillä.

AstraZenecan teettämän kyselyn mukaan atyyppiset antipsykootit ovat syrjäyttämässä vanhemmat neuroleptit skitsofrenian ja bipolaaritaudin hoidossa. 80 lääkärin kyselytutkimuksen tuloksia kommentoiva psykiatrian professori Hannu Koponen Kuopion yliopistosta pitää lääkevalintaa eroista johtuen haasteellisena.

– Lääkkeiden teho ja haittavaikutukset ovat erittäin yksilöllisiä. Tavallisimmin psykiatreilla onkin käytössään keskimäärin viisi eri antipsykoottia, joista he valitsevat sopivimman kullekin potilaalle. Hoitomyöntyvyys on ratkaisevaa psykiatristen potilaiden hoidossa, Koponen sanoo.

Lääkevaihtoja joudutaan tekemään psykoosipotilailla runsaasti: vastanneiden mukaan noin joka kolmannelle potilaalle joudutaan vaihtamaan pääasiallisena antipsykoottina käytetty lääke toiseen valmisteeseen. Vaihdot ovat hieman yleisempiä psykoosivaiheessa sairaalassa (36 prosenttia) kuin avohoidossa (27 prosenttia).

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030