Ajan­kohtai­sta

Epilepsialääkitys pienentää kiveksiä

Epilepsialääke valproaatin käyttö voi pienentää miehen kivesten kokoa. Valproaatin, karbamatsepiinin ja okskarbatsepiinin käyttöön liittyy myös siemennesteen häiriöitä.

Tämä käy ilmi LL Eeva Löfgrenin väitöstutkimuksesta, jossa tarkasteltiin epilepsian ja epilepsialääkityksen vaikutusta naisten ja miesten hedelmällisyyteen. Epilepsialääkityksen tiedetään heikentävän naisten lisääntymisterveyttä, mutta miehillä sen vaikutuksia hedelmällisyyteen ei ole aiemmin selvitetty.

Uutta epilepsialääkettä okskarbatsepiiniä käyttävillä naisilla todettiin karbamatsepiiniä käyttäviin naisiin verrattuna useammin monirakkulaiset munasarjat ja kohonneita miessukuhormonipitoisuuksia.

Epileptikkonaisilla lisääntymistoiminnan häiriöt, kuten munasarjojen monirakkulatauti ja miessukuhormonien pitoisuuksien nousu, liittyivät valproaatin käyttöön ja yleistyvään epilepsiaan. Myös nuori ikä lisäsi riskiä häiriöille.

Lisääntymisterveys pitää muistaa lääkettä määrätessä

Väestöpohjaisessa aineistossa epilepsiakohortti kokonaisuudessaan ei eronnut terveestä väestöstä hedelmällisyyden suhteen. Aktiivinen epilepsia ja epilepsialääkitys aikuisiässä kuitenkin laski hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla.

– Epilepsialääkkeitä määrätessä tulisi huomioida myös lisääntymisterveyteen liittyvät seikat. Tämä korostuu erityisesti juuri hedelmällisessä iässä olevilla nuorilla naisilla. Myös epilepsiaa sairastavien miesten lääkitystä suunniteltaessa valproaatin vaikutukset hedelmällisyyteen on huomioitava, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksen mukaan okskarbatsepiinin vaikutuksista naisilla ja valproaatin vaikutuksista miehillä tarvitaan lisätutkimuksia.

Tutkimukseen osallistui 471 epilepsiaa sairastavaa henkilöä ja noin 12 000 tervettä kontrollia.

Löfgrenin väitöstutkimus “Effects of epilepsy and antiepileptic drugs on reproduction” tarkastetaan Oulun yliopistossa 21.12.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030