Ajan­kohtai­sta

Ravintolaruoka ei täytä ravitsemussuosituksia

Tutkimuksen mukaan ravintolat tarvitsevat ravitsemussuositusten soveltamisohjeet.

Ravintoloiden ruoka-annokset ovat vain osittain ravitsemussuositusten mukaisia. Valikoimissa on vähärasvaisia ja vähäsuolaisia annoksia, mutta monissa on liikaa rasvaa, runsaasti proteiineja ja liian vähän hiilihydraatteja.

Tämä käy ilmi Kuopion yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta, jonka aineisto kerättiin 12 ravintolasta. Tyypilliseen ravintolaruoka-annokseen eli pihvimalliin kuului pihvi eli noin 150 grammaa lihaa, noin 200 grammaa perunaa tai muuta päälisäkettä, noin 80 grammaa kasvislisäkettä, kastiketta ja koriste.

Tutkimuksen mukaan ravintolat tarvitsevat ravitsemussuositusten soveltamisohjeet, jotta ne voivat vastata asiakkaiden tarpeisiin. Selkeät ateriakohtaiset ohjeet tarvitaan ainakin energian, energiaravintoaineiden ja suolan määristä. Ravintoloiden pitää myös tietää tarjoamiensa annosten ravintosisältö.

Valmistusmalli määrää annoksen ravitsevuuden

Tutkimuksessa kuvataan neljä erilaista ravintoloiden ruoanvalmistusmallia, jotka vaihtelevat ravintolatyypeittäin. Ravintolaruoan ravitsemuksellinen laatu määräytyy ruoanvalmistusmallin mukaan.

Tutkimuksen mukaan miehet ruokailevat ravintoloissa useammin kuin naiset. Ravintolaruokailu kasautui joillekin asiakasryhmille, ja jopa neljännes kyselyyn vastanneista oli ravintoloiden vakioruokailijoita.

Ravintolaruokailu on yleistynyt, ja sillä on merkitystä yhä useamman suomalaisen ravitsemuksessa. Tutkimus on ensimmäinen, jossa on selvitetty useiden ravintoloiden koko à la carte -ruokatarjonnan ravitsemuksellista laatua.

THM Enni Mertasen väitöskirja ”Ravintolaruoka asiakkaiden, ravintolakeittiön ja ravitsemuksen näkökulmasta” tarkastetaan perjantaina 4.1. Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030