Ajan­kohtai­sta

Hemminki aloittaa syöpähoidot onkolyyttisillä viruksilla

Docrateksessa uskotaan kokeellisiin hoitoihin, sillä tutkimustulokset ovat olleet lupaavia.

Yksityisklinikka Docrates Oy aloittaa syöpien hoidon onkolyyttisillä viruksilla. Kokeellisista hoidoista vastaa syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, professori Akseli Hemminki.

Virushoitoa voidaan harkita esimerkiksi levinneisiin rinta-, paksusuoli-, haima-, maha-, keuhko, eturauhas-, munasarja-, munuais-, sekä pään ja kaulan syöpiin. Viruksia ei käytetä lymfoomaan, leukemiaan ja glioomaan.

Onkolyyttiset virukset ovat luonnossa esiintyviä viruksia, joita on muokattu niin, että ne eivät enää kykene jakaantumaan normaalisoluissa, mutta jakaantuvat syöpäsoluissa ja tuhoavat ne. Onkolyyttisen virushoidon avulla syöpäkasvaimet voivat pienentyä tai hävitä kokonaan.

– Yksi suosituimmista onkolyyttisistä viruksista on adenovirus, jota on tutkittu sadoissa kliinisissä tutkimuksissa, ja eri adenoviruksilla hoidettuja potilaita on julkaistu jo yli 15 000. Tulokset ovat varsin lupaavia, ja kaikissa neljässä julkaistussa satunnaistetussa tutkimuksessa syöpäpotilaat ovat hyötyneet virushoidosta. Adenovirusten turvallisuus syövän hoidossa on ollut erinomainen verrattuna esimerkiksi sytostaatteihin, Hemminki kertoo.

Hoito annetaan potilaille pääasiassa ruiskeena kasvaimen tai vatsaontelon sisäisesti tai verisuoneen. Virushoitoa voidaan harkita vain hyväkuntoisille potilaille, joiden levinneeseen syöpään yleisesti käytetyistä hoitotoimenpiteistä ei ole enää apua.

Potilaan pitää ymmärtää kokeellisen hoidon luonne

Akseli Hemminki selvitti kokeellisten hoitojen lainmukaisuuden ja eettisyyden ennen hankkeen aloittamista muun muassa Geenitekniikan lautakunnasta, Lääkäriliiton eettisestä neuvottelukunnasta, Lääkelaitokseta, Sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Lääkäriliitosta.

HUS:n Kirurgian alan eettinen toimikunta ei ole antanut asiasta virallista lausuntoa, koska lain mukaan toimikunta antaa lausuntoja vain kliinisistä tutkimuksista. Asiasta on raportoitu myös Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle ja HUS:n infektiovastaaville.

– Onkolyyttinen virushoito Docrateen klinikalla ei ole kliininen tutkimus, vaan uusi hoitomuoto. Ennen hoidon saamista jokainen potilas keskustelee lääkärinsä kanssa hoidoista ja saa informaatiokaavakkeen, jossa kuvataan hoidon mahdolliset hyödyt ja haitat sekä kerrotaan riskeistä. Potilas vahvistaa allekirjoituksellaan ymmärtävänsä hoidon luonteen ja siihen liittyvät riskit, Hemminki painottaa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030