Ajan­kohtai­sta

Terveysongelmat ja sairauspoissaolot kasautuvat naisille

Kunnissa työskentelevillä naisilla on lähes puolet enemmän lyhyitä sairauspoissaoloja kuin miehillä.

Kunta-alalla työskentelevillä naisilla on lähes puolet enemmän lyhyitä sairauspoissaoloja kuin miehillä. Näin kertoo Helsingin yliopiston kansanterveystieteen ja sosiologian laitosten tutkimus.

Ilmiö on todettu jo aiemmin, mutta syytä ei ole tiedetty. Tutkimuksessa kävi nyt ilmi, että naisilla oli miehiä enemmän terveysongelmia ja he kärsivät myös useammin työn fyysisestä kuormittavuudesta ja työuupumuksesta.

– Kysymys ei siis ollut siitä, että naiset näiden syiden vuoksi jäisivät miehiä herkemmin sairauslomalle, vaan siitä, että näitä ongelmia oli heillä enemmän kuin miehillä, dosentti Mikko Laaksonen huomauttaa.

Perheeseen liittyvät tekijät eivät vaikuttaneet mainittavasti sukupuolten väliseen eroon lyhytaikaisten poissaolojen määrissä.

Naisten sairauspoissaolojen määrän syyksi on usein esitetty muun muassa, että naiset tunnistaisivat sairauden oireet ja hakisivat lääketieteellistä apua herkemmin kuin miehet. On myös arveltu, että naiset reagoivat miehiä herkemmin sekä fyysisiin että psykososiaalisiin ongelmiin työpaikalla tai että heidän olisi vaikeampi sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää.

Pitkiä sairauslomia on kaikilla yhtä paljon

Tutkimuksen mukaan naisilla oli 46 prosenttia enemmän muutaman päivän mittaisia, ilman lääkärintodistusta pidettyjä poissaoloja ja kolmanneksen enemmän lääkärin määräämiä sairauslomia kuin miehillä. Yli kaksi viikkoa kestäneissä sairauslomissa sukupuolten väliset erot kuitenkin tasoittuivat, ja yli 60 päivän poissaoloissa eroa poissaolojen määrissä ei enää ollut.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 7 000 Helsingin kaupungin 40–60-vuotiasta työntekijää, joita seurattiin lähes neljän vuoden ajan.

Helsinki Health Study-hankkeeseen liittyvä tutkimus julkaistaan Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030