Ajan­kohtai­sta

Loivalla laskulla eläkkeelle

Monen lääkärin on vaikea jäädä eläkkeelle. Varsinkin tutkimus tuntuu liian mielenkiintoiselta jätettäväksi. Tuija Sirkan mielestä eläkkeelle kannattaa laskeutua vähitellen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tuijasirkka.jpg
Monen lääkärin on vaikea jäädä eläkkeelle. Varsinkin tutkimus tuntuu liian mielenkiintoiselta jätettäväksi. Työterveyshuollon erikoislääkärin Tuija Sirkan mielestä eläkkeelle kannattaa laskeutua vähitellen.

– Jos ammatti-identiteetti ja kaikki työhön liittyvät asiat ovat hyvin suuri osa ihmisen elämää, on hänen varmaan tavallista vaikeampi jäädä eläkkeelle. Monet lääkärit ovat kovin työorientoituneita ja heidän harrastuksensakin saattavat liittyä työhön, miettii työterveyshuollon erikoislääkäri Tuija Sirkka.

Hänen kokemuksensa mukaan työhönsä ovat usein sitoutuneet erityisen voimakkaasti ihmiset, jotka ovat tekemisissä tieteen kanssa.

Myös velvollisuudentunto ja kunnianhimo saattavat ajaa lääkäreitä sinnittelemään työelämässä.

– He eivät malta lopettaa ajatellessaan, että ovat saaneet koulutuksen ja ovat hyviä alallaan.

Tuija Sirkka kertoo miettineensä, miksi monet lääkärit jatkavat todella pitkää työpäivää vuosikymmenien ajan. Houkuttimena täytyy olla muutakin kuin palkka ja kiintymys alaan.

– Onko käynyt niin, ettei lääkäri vain ole tullut ajatelleeksi, että työntekoa voisi hiukan vähentää, hän kysyy.

Tuija Sirkan mielestä eläkkeelle kannattaisikin laskeutua vähitellen. Osa-aikaeläkkeet ovat hyvä ratkaisu, mutta niihin pitäisi saada nykyistä enemmän porrastusta, jotta lisääntyvää vapaa-aikaa voisi opetella käyttämään vähitellen.

– Eläkkeelle on helpompi jäädä, jos työn lisäksi on muitakin tapoja toteuttaa itseään, esimerkiksi perhe, ystäviä tai harrastuksia. Siksi näitä kysymyksiä kannattaa aktiivisesti miettiä ajoissa.

– Uskon, että esimerkiksi lapsenlapset helpottavat sen huomaamista, että aikaa voi käyttää enemmän muuhunkin kuin työhön, hän sanoo.

Jumbojettikin laskeutuu loivasti

– Sanoisin, että valtaosa kliinikoista odottaa eläkkeelle pääsyä – ainakin paljon päivystävät. Itsestä huomasi selvästi, että yötöiden jälkeen palautuminen oli paljon raskaampaa sen jälkeen, kun oli täyttänyt 50 vuotta, sanoo dosentti Risto Tuimala (63).

Hän jäi viime joulukuussa kokonaan eläkkeelle TAYSin Naistenklinikan osastonylilääkärin työstä, mutta oli sitä ennen ehtinyt olla osa-aikaeläkkeellä vuodesta 2000 lähtien.

– Toiset eivät osaa olla pois töistä, minä kyllä osaan, Tuimala tuumii.

Lue koko artikkeli perjantaina 8.2. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Suvi Sariola
Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030