Ajan­kohtai­sta

Turvapaikanhakijoiden terveyspalveluissa on puutteita

Pahin kipupiste on mielenterveysongelmien hoito. Jokaisessa vastaanottokeskuksessa pitäisi olla oma lääkäri.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten terveydenhuoltoyksiköt eivät pysty järjestämään potilaille kaikkia tarvittavia palveluita. Erityisesti mielenterveyden ongelmien hoitamisessa tarvitaan ulkopuolista asiantuntemusta.

Tämä käy ilmi väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin Tampereen vastaanottokeskukseen vuosina 2003–2004 tulleiden 170 turvapaikanhakijan terveydentilaa ja terveyspalveluiden käyttöä puolen vuoden seuranta-aikana.

Turvapaikanhakijat käyttivät runsaasti vastaanottokeskuksen terveydenhuoltoyksikön palveluita, vaikka heidät oli tulovaiheessa tutkittu huolellisesti. Hoidon tarve ei tullut tyydytetyksi mielenterveyshäiriöissä ja naistentaudeissa. Tutkimuksen mukaan jokaisessa vastaanottokeskuksessa pitäisi olla käytettävissä oma lääkäri.

Jopa puolet aikuisista turvapaikanhakijoista oli kärsinyt mielenterveyden häiriöistä, ja ongelmat ovat yleisiä Suomeen tultuakin. Hakijoista yli viidennes käyttää erikoissairaanhoitotasoista mielenterveyspalvelua ja yleislääkäritasoista suunnilleen yhtä moni.

Kidutuskokemuksia löytyi yli puolelta

Lääkärintarkastuksessa turvapaikanhakijoilla havaittiin eniten vatsan alueen löydöksiä, hammaslöydöksiä, iholöydöksiä ja psykiatrisia löydöksiä, joista kaksi kolmesta oli depressioita.

Turvapaikanhakijoiden aiemmista sairauksista yleisimpiä olivat neurologiset ongelmat kuten päänsärky, vatsavaivat, tuki- ja liikuntaelinten kiputilat, silmäsairaudet, korva-, nenä- ja kurkkusairaudet, ihosairaudet, virtsaelinsairaudet ja hammasongelmat. Mielenterveyden häiriöistä yleisimpiä olivat depressio, ahdistuneisuus ja unihäiriöt.

Aikuisista tutkituista 57 prosentilla oli ollut kidutuskokemuksia. Muita väkivaltakokemuksia oli ollut 12 prosentilla.

LL Ilkka Pirisen yleislääketieteen alaan kuuluva väitöstutkimus ”The health of asylum seekers. A study at the health unit of Foreigners` office in Tampere” tarkastetaan Tampereen yliopistossa 9.2.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030