Ajan­kohtai­sta

Kolmekymppiset viimeistelevät vartaloaan dopingaineilla

Yhä useammin anabolisten steroidien käyttäjä on kuntoileva kolmekymppinen kaupunkilainen. Lääkärin kannattaa muistaa dopingin mahdollisuus, jos hyväkuntoinen potilas valittaa epämääräisiä oireita.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kuntosali.jpg
Yhä useammin anabolisten steroidien käyttäjä on kuntoileva kolmekymppinen kaupunkilainen. Lääkärin kannattaa muistaa dopingin mahdollisuus, jos hyväkuntoinen potilas valittaa epämääräisiä oireita.

Viime vuonna valmistuneen kyselytutkimuksen mukaan dopingaineiden käyttö on kuntoilijoiden keskuudessa paljon yleisempää kuin kilpa- ja huippu-urheilussa. Jopa kaksi prosenttia kuntosaleilla aktiivisesti harjoittelevista käyttää lihasmassaa kasvattavia anabolisia steroideja.

Tyypillinen dopingaineiden käyttäjä ei enää ole tunkkaisessa kuntokellarissa massiivisilla käsipainoilla harjoitteleva voimanostaja tai kehonrakentaja, vaan kolmissakymmenissä oleva kaupunkilaismies tai -nainen, jolla on korostuneen keskiluokkainen elämäntapa.

Tavoitteena Madonnan vartalo

– Puhutaan 24/7-elämäntavasta, jonka tavoitteena on tehokkuus niin työssä kuin vapaa-aikana, kellon ympäri. Ihanteena on usein ”music video body”, josta on esimerkkinä viihdetähti Madonna, sanoo VTM Tuuli Salospohja. Hän on selvittänyt dopingin käyttöä kuntoilussa Elämä On Parasta Huumetta ry:n Nuoret, liikunta ja doping -projektiin liittyvänä taustaselvityksenä.

Salospohjan mukaan dopingaineita käyttävät kuntoilijat ovat varsin säntillisiä harjoittelijoita; salilla käydään säännöllisesti 3–4 kertaa viikossa. Kiellettyjen dopingaineiden lisäksi samat ihmiset käyttävät usein runsaitakin määriä proteiini- ja kreatiinipitoisia lisäravinteita, joiden tarkoituksena on kasvattaa lihaksia ja nopeuttaa palautumista harjoituksesta.

– Motiivina on narsistinen halu saada näyttävät lihakset ja voimaa, ja saavuttaa nopeammin näkyviä tuloksia. Tähän yhdistyy osalla käyttäjistä korostunut Kaikki mulle heti nyt -elämäntyyli, johon kuuluu jopa piristävien päihteiden, kuten amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin, käyttö.

Käyttöneuvoja etsitään internetistä

Anabolisten steroidien lisäksi useat tuhannet käyttävät kuntoiluharrastuksensa tehostamiseen efedriiniä, jolla on piristävä ja keuhkoputkia avaava vaikutus, tai klenbuterolia, jolla on samanlaisia vaikutuksia kuin anabolisilla steroideilla. Kaikki nämä aineet ovat kilpaurheilussa kiellettyjen aineiden listalla.

Varsinaisia dopingaineita hankitaan salilla muilta käyttäjiltä, tuodaan ulkomailta tai tilataan internetin kautta. Aineiden alkuperästä ja puhtaudesta ei useinkaan ole mitään tietoa, käyttöannostelu jää salikaverin neuvojen varaan ja sivuvaikutuksia vähätellään.

Suomessa asiallista tietoa dopingin kuntoilukäytön vaikutuksista ja haitoista ei vielä ole tarjolla, Elämä On Parasta Huumetta -yhdistyksen ylläpitämiä www.pumppaa.fi -sivuja lukuun ottamatta. Yli 40 % Salospohjan tekemään taustakyselyyn vastanneista toivoi tietoa välittävää foorumia. Muissa Pohjoismaissa tietoa on tarjolla asiantuntijoiden valvomilla nettisivuilla.

Lääkärin on vaikea havaita käyttöä

Urheilulääkäri Tapio Kallion mielestä lääkärin kellojen pitäisi soida, mikäli potilaan oireet viittaavat dopingaineiden sivuvaikutuksiin. Aineiden käyttöä on kuitenkin vaikea havaita, jos kyseessä ei ole varsinainen bodari. Joskus tosin saattaa iholla näkyä strioja, kun alapuolinen lihaskudos on kasvanut hyvin nopeasti.

– Jos hyvin timmissä kunnossa oleva potilas valittaa epämääräisiä oireita, häneltä kannattaa suoraan kysyä kuntosaliharjoittelusta ja lihasmassaa kasvattavien aineiden käytöstä. Usein potilaalle on huojentavaa kertoa niistä, ja oireiden syykin selviää.

– Käyttö on nykyajan ilmiö: kun treenaaminen ei riitä, lisätään annosta. Siinä suhteessa olemme kylläkin noin 15 vuotta jäljessä Yhdysvalloista ja 10 vuotta jäljessä Ruotsista. Mitä suurempi annos sitä suurempi on riskikin. Sikäli huolestuttavaa, että kukaan ei tiedä näiden aineiden pitkäaikaisvaikutuksista esim. sydänlihakseen ja verenkiertoelimistöön, pohtii Kallio.

Lue koko artikkeli perjantaina 15.2. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Maira Palosuo
Kuva: Frank Chmura / Lehtikuva

Antidoping-tietoa Pohjoismaisilla nettisivuilla: Ruotsi: www.dopingjouren.se Tanska: http://undervisning. antidoping.dk Norja: www.dopingtelefonen.no

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030