Ajan­kohtai­sta

Uukuniemi-viruksesta vauhtia verenvuoto- ja aivokuumelääkkeiden kehitykseen

Tutkijat selvittivät viruspartikkelin kolmiulotteisen rakenteen.

Tutkijat ovat selvittäneet Uukuniemi-viruspartikkelin kolmiulotteisen rakenteen. Sen tuntemus saattaa auttaa kehittämään lääkkeitä bunyavirusten aiheuttamia tauteja, kuten verenvuoto- ja aivokuumeita, vastaan.

Uukuniemi-virus on ensimmäinen bunyavirus, jonka rakenne on pystytty selvittämään. Nyt tunnistettu virusrakenne toimii mallina muillekin saman heimon viruksille.

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkijan Juha Huiskosen sekä Karoliinisen instituutin ja Münchenin Max Planck Biochemistry -instituutin rakennebiologien tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -lehdessä.

Uukuniemessä 60-luvulla eristetty Uukuniemi-virus on osoittautunut turvalliseksi ja hyödylliseksi mallivirukseksi. Se ei aiheuta tautia ihmisessä, mutta vastaa silti muilta ominaisuuksiltaan monia taudinaiheuttajia.

Bunyavirus-heimoon kuuluu yli 300 viruslajia ja ne esiintyvät maailmanlaajuisesti. Monet niistä aiheuttavat vakavia sairauksia, joihin ei ole vielä olemassa rokotteita. Moskiitot ja punkit levittävät useimpia bunyaviruksia. Poikkeuksen muodostavat heimoon kuuluvat hantavirukset, joita levittävät myyrät ja muut jyrsijät.

Tutkimuksissa havaittiin yllättäen, että Uukuniemi-viruksen piikkimäiset vaippaproteiinit muuttavat muotoaan happamassa pH:ssa. Vastaava ilmiö on havaittu esimerkiksi influenssa- ja denguevirusten tunkeutuessa soluihin. Ilmiö auttaa ymmärtämään myös, miten bunyavirukset infektoivat isäntäsolun.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030