Ajan­kohtai­sta

Vanhusten syövät yleistyvät

Suurten ikäluokkien vanheneminen lisää syöpäpotilaiden määrää voimakkaasti.

Vanhusten syövän hoitoon ei Suomessa ole vielä varauduttu ollenkaan, vaikka väestömme on nopeasti vanheneva. Suurten ikäluokkien tulo syöpäikään asettaa ennennäkemättömän haasteen hyvälle syövänhoidolle.



– Vanhuksilla on kaiken muun sairauden lisäksi myös kasvava syöpävaara, sanoo Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.


Syöpä lisääntyy voimakkaimmin juuri nyt vanhimmissa ikäryhmissä. Kun vuonna 1981 Suomessa yli 80-vuotiaita syöpäpotilaita oli elossa 3 000, heitä on nyt jo yli 13 000.

 


Rintasyövän vaara kasvaa naisilla edelleen varsinkin vanhoissa ikäluokissa. Eturauhasen syöpä on noussut nopeasti yleisimmäksi syöväksi ja valtaosa sairastuneista on iäkkäitä. Myös tietyt ihosyövät ovat vanhojen ihmisten tauteja, joiden syntyyn vaikuttaa elinikäinen ultraviolettisäteilyn määrä. Yleisiä ovat suoliston syövät, joiden vaara alkaa kasvaa yli 60-vuotiailla.



Ikä ei ole hoidon este

Vanhusten syöpää on tutkittu melko vähän, vaikka vanhuuteen liittyy monia erityisnäkökulmia: muisti ei ole entinen, tulehdusvaara kasvaa, luut haurastuvat ja elinten toiminta muuttuu. Syövätkin käyttäytyvät eri tavoin eri-ikäisillä. 



Ikä ei ole este millekään syövänhoidolle. Sen sijaan vanhuuteen liittyy monia sairauksia, joiden takia hoitoja ei voida antaa. Esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet ja vahvat solunsalpaajat eivät käy yksiin. Myös vanhusten monilääkitykset tekevät hoidosta vaativaa.

Joissakin syövissä hoitovalintojen teko voi olla monimutkainen prosessi. Tällainen on esimerkiksi eturauhasen syöpä, jossa potilaan mielipiteen saaminen on tärkeää, koska hoitolinjoina voivat olla sädehoidot, leikkaus tai lääkehoidot.

Vanhusten syövän hoito on hyvin yksilöllistä.



Syöpäjärjestöt ovat huolissaan vanhojen ihmisten elämäntilanteesta.



– Syöpä voi tulla elämänvaiheeseen, jossa yksinäisyys on jo ennestään suuri ongelma. Potilas voi olla hoidettavana laitoksessa, hänellä voi olla vanhuuden dementiaa ja lähimmät sukulaiset satojen kilometrien päässä. Tässä on kansalaistoiminnallekin valtava haaste, sanoo Harri Vertio.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030