Ajan­kohtai­sta

Tuberkuloosin resistenssitilanne on synkentynyt

WHO:n arvion mukaan 5 prosenttia maailman tuberkuloositapauksista on resistenttejä tärkeimmille ensi linjan lääkkeille.

Moniresistenttiä tuberkuloosia (MDR-TB) arvioidaan olevan maailmassa lähes puoli miljoonaa tapausta vuodessa, mikä on noin 5 % kaikista tuberkuloositapauksista. Nämä kannat ovat resistenttejä vähintään kahdelle ensi linjan lääkkeelle, isoniatsidille ja rifampisiinille. Lähes kaikille muillekin lääkkeille resistenttejä XDR-TB-kantoja on löytynyt 45 maasta, joskaan kaikissa maissa niitä ei pystytä diagnosoimaankaan.

WHO:n tuoreessa raportissa resistenssiluvut ovat korkeammat kuin koskaan aiemmin. Korkeimmat luvut on raportoitu Azerbaidzanin pääkaupungista Bakusta, jossa 22 % uusista tuberkuloositapauksista on ollut moniresistenttejä. Moniresistentit kannat ovat yleisiä myös Moldovassa (19 %), Ukrainan Donetskissa (16 %), Tomskin alueella Venäjällä (15 %) ja Tashkentissa Uzbekistanissa (15 %). Myös Kiinassa resistenssiongelma on levinnyt laajalle.

Sen sijaan esimerkiksi Latviassa ja Virossa resistenssiluvut on saatu kääntymään laskuun. Latviassa ja Ukrainassa tehdyissä selvityksissä HIV-positiivisilla potilailla tuberkuloosi oli moniresistentti lähes kaksi kertaa niin usein kuin muilla tubipotilailla.

WHO:n raportti pohjautuu 90 000 tuberkuloosipotilaan tietoihin 81 maasta vuosilta 2002–2006. Monilta tärkeiltä alueilta tietoja ei kuitenkaan ole käytettävissä. Esimerkiksi Afrikasta, jossa tuberkuloosin ilmaantuvuus on maailman suurin, vain kuusi maata pystyi toimittamaan tietoja resistenssitilanteesta.

WHO korostaa tuberkuloosin kattavaa diagnosointia ja huolellista hoitoa aseina resistenssiongelmaan, mutta myös uusien diagnostisten menetelmien, uusien lääkkeiden ja tehokkaan rokotteen kehittämiseen kaivataan panostusta.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030