Ajan­kohtai­sta

Kahden psykoosilääkkeen korvattavuudelle lyhyt jatkoaika

Kahden psykoosilääkkeen Seroquelin ja Zyprexan korvattavuus vahvistettiin vain määräajaksi. Lääketeollisuus kritisoi päätöstä.

Lääkkeiden hintalautakunta ei uudessa arviossaan pitänyt ketiapiinivalmiste Seroquelille ehdotettua tukkuhintaa kohtuullisena vastaavan rinnakkaisvalmisteen hintaan verrattuna, mutta hyväksyi valmisteen korvattavuuden ja tukkuhinnan 31.12.2008 asti potilaiden lääkehoidon jatkuvuuden turvaamiseksi. Siirtymäkauden aikana hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus arvioida, miten tilanne vaikuttaa potilaan lääkehoitoon.

Suomen markkinoilla on kaksi ketiapiinia sisältävää lääkevalmistetta, Seroquel ja Ketipinor. Seroquel on ollut sairausvakuutuksen korvaama lääke 1.1.2001 alkaen ja rinnakkaisvalmiste Ketipinor 1.6.2007 alkaen. Ketipinor on tukkuhinnaltaan 40 prosenttia edullisempi. Seroquel ja Ketipinor ovat peruskorvattavia lääkkeitä. Ne kuuluvat lisäksi ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeisiin, kun kyseessä ovat vaikeat psykoosit ja muut vaikeat mielenterveyden häiriöt. Ketipinorin korvattavuus on voimassa 31.5.2010 asti.

Olantsapiinivalmisteiden Zyprexan ja Zyprexa Velotabin korvattavuus ja kohtuullinen tukkuhinta vahvistettiin vain 30.6.2008 asti. Uusi arvio tehdään tämän kevään aikana, sillä markkinoilla odotetaan tapahtuvan muutoksia.

Lääketeollisuus pitää päätöstä patenttisuojan polkemisena

Lääketeollisuus ry:n mielestä hintalautakunnan päätös polkee patenttisuojaa ja unohtaa potilaat. Sen mukaan lääkkeiden hintalautakunta käyttää hyväkseen Suomen patenttitilanteen heikkoutta. Suomessa kilpaileva geneerinen valmiste voi tulla alkuperäisvalmisteen markkinoille jo ennen tämän patenttisuojan päättymistä, sillä valtaosa lääkkeistä on suojattu helposti kierrettävällä analogiamenetelmäpatentilla.

Lääketeollisuus ry:n mielestä patenttia on Suomessa kunnioitettava silloinkin, kun kyseessä on analogiamenetelmäpatentti. Korvattavuuksia ei saa lakkauttaa patentin voimassa ollessa.

”Patenttien kunnioitus on tutkivalle teollisuudelle, erityisesti lääketeollisuudelle tärkeä asia. Patenttisuoja rohkaisee lääkkeiden kehittämiseen tuleville sukupolville ja mahdollistaa myös aikanaan edullisten geneeristen valmisteiden markkinoille tulon”, toteaa Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Psykoosilääkkeet ovat kustannuksiltaan yksi merkittävimmistä lääkeryhmistä. Vuonna 2007 sairausvakuutus maksoi korvauksia psykoosilääkkeistä lähes 100 miljoonaa euroa.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030