Ajan­kohtai­sta

Poskiontelotulehdukseen ei yleensä tarvita antibiootteja

Antibiooteista on vain harvoin hyötyä poskiontelotulehduksen hoidossa, osoittaa laaja kansainvälinen tutkimus.

Lancetissa julkaistu meta-analyysi asettaa kyseenalaiseksi antibioottien määräämisen poskiontelotulehdukseen.

Kansainvälinen tutkimusryhmä yhdisti yhdeksän eri maissa tehdyn tutkimuksen alkuperäiset aineistot, joista yksi oli suomalainen. Kaikki tutkimukset oli tehty avohoidossa, ja diagnoosi perustui lääkärin arvioon. Tutkimuksissa verrattiin antibioottihoitoa lumelääkkeen tehoon.

Yhteensä 2 547 poskiontelotulehduspotilaan tutkimus osoitti, ettei antibioottien käytöstä ollut juurikaan hyödytä lumelääkkeeseen verrattuna. Vain joka viidestoista avohoidossa hoidettu poskiontelotulehdusta sairastava potilas saattaa tutkimuksen mukaan hyötyä antibiooteista.

Oireiden tai löydösten perusteella ei voitu määritellä potilasryhmää, jossa antibiooteilla olisi ollut merkittävää tehoa. Takanieluun valuva erite liittyi vahvimmin vakavampaan taudinkuvaan, mutta tässäkään potilasryhmässä antibioottihoito ei tuottanut merkittävästi parempia hoitotuloksia kuin lumelääke.

Euroopan maissa antibiootteja määrätään avohoidossa 72–92 prosentille poskiontelotulehduspotilaista. Hoitosuosituksissa kehotetaan käyttämään antibioottihoitoa, jos oireet ovat kestäneet kauemmin kuin 7–10 päivää. Meta-analyysin mukaan antibioottihoito ei näilläkään potilailla vaikuta merkittävästi taudin kulkuun.

– Tämän tutkimuksen perusteella avohoidossa pelkästään oirekuvan perusteella aloitettu poskiontelotulehduksen antibioottihoito ei ole perusteltua, sanoo tutkimusryhmässä mukana ollut dosentti Helena Varonen Helsingin yliopistosta.

Antibioottihoidosta saattavat hyötyä sellaiset potilaat, joita ei ole voitu ottaa mukaan avohoidossa tehtyihin hoitotutkimuksiin. Korkea kuume, voimakas kipu tai kasvojen turvotus ovat oireita, joiden perusteella antibioottihoito on tarpeen.

– Avohoidon lievissä poskiontelovaivoissa oireita lievittävä lääkitys on todennäköisesti antibiootteja suositeltavampi hoitolinja, jossa myös haitat ovat vähäisemmät, Varonen toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030