Ajan­kohtai­sta

EEG-mittaus tekee tuloaan ensihoitoon

HUS testaa tutkijoiden kehittämää pienikokoista järjestelmää ambulansseissa. Ensihoidon EEG:n uskotaan ehkäisevän vääriä diagnooseja.

Sydämen sähköisen toiminnan EKG-mittaus on yleistä ensihoitotilanteissa, mutta tajuttomien potilaiden aivojen toiminnan rekisteröintiä ei vielä tehdä. Tampereen teknillisen yliopiston biolääketieteen tekniikan laitoksen projekti aikoo korjata tilanteen ja tuoda EEG:n ensihoidon välineeksi ambulansseihin ja lääkärihelikoptereihin.

Tutkijat ovat noin neljän vuoden ajan kehittäneet pienikokoista järjestelmää, jolla pystytään tekemään hyvälaatuisia mittauksia hankalissakin olosuhteissa mahdollisimman yksinkertaisilla esivalmisteluilla.

Perusmittauslaitteiston ensimmäiset potilasmittaukset tehdään tänä keväänä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hoitotason ambulansseissa.

Ensihoidon EEG ehkäisee vääriä diagnooseja

EEG:llä on tärkeä merkitys tajuttoman potilaan tilan määrittämisessä. Mahdollisimman varhainen diagnoosi ja hoito ovat kriittisiä aivovammojen hoidossa.

– Jos jo ensihoidossa pystytään tekemään tarkempia diagnooseja, saadaan pysyvien aivovaurioiden määrä vähenemään, sanoo kehittämispäällikkö Pasi Kauppinen TTY:n biolääketieteen tekniikan laitokselta.

Kauppisen mukaan ensihoidossa nykyisin käytettävillä menetelmillä saatetaan tehdä virheellisiä arvioita potilaan tilasta. Yksinkertaisimmillaan lyhytkin ensihoitotilanteessa tehty EEG-mittaus voi olla ratkaiseva potilaan tilan ja oikean hoidon arvioinnissa.

– Ambulanssissa voidaan esimerkiksi erheellisesti olettaa, että tajuton potilas kärsii pitkittyneestä epileptisestä kohtauksesta, jota aletaan hoitaa propofol-anestesialla. Kun potilas tuodaan ensiapupoliklinikalle, ei anestesian vuoksi enää saada selville, mistä tajuttomuus todellisuudessa johtuu.

Kauppisen mukaan toiveissa on, että ensihoito-EEG:llä voidaan epileptisen häiriötoiminnan lisäksi havaita aivoverenkiertohäiriöön liittyvät asymmetriat sekä myrkytystiloihin tai aineenvaihduntahäiriöihin liittyvät yleishäiriöt.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030