Ajan­kohtai­sta

HYKS uudisti sydämen keuhkovaltimoläpän leikkaustavan

Uusi toimenpide otettiin käyttöön Suomessa ensimmäisten joukossa Euroopassa.

HYKS on tehnyt onnistuneesti ensimmäisen sydämen keinoläpän asennuksen uudella katetritekniikalla. Tekniikalla aiotaan jatkossa hoitaa keuhkovaltimoläpän vaihdot ja korjaukset.

Uusi toimenpide otettiin käyttöön Suomessa ensimmäisten joukossa Euroopassa.

Aiemmin synnynnäistä sydänvikaa sairastavien keuhkovaltimoläpän leikkaukset tehtiin avosydänleikkauksessa. Sairaalahoito kesti viikon ja sairausloma 3 kuukautta.

Uuden katetritekniikan ansiosta potilas ei enää tarvitse tehohoitoa ja pääsee kotiin jo 1–2 päivää leikkauksen jälkeen. Sairauslomaksi riittää viikko.

Toimenpide on kehitetty Englannissa, ja sitä on toistaiseksi tehty vain vähän muualla. HYKS:ssa leikkauksia tehdään arvion mukaan noin 10 vuosittain.

Leikkaustekniikoiden ja muun hoidon paranemisen myötä potilaiden elinikä pitenee, joten tulevaisuudessa leikkaus- ja katetritoimenpiteiden tarve lisääntyy.

Vaijeri vie metalliverkon keuhkovaltimoon

Sydämen keuhkovaltimoläpän asennus tehdään katetriteitse, kun läppäsiirre on ahtautunut tai alkanut vuotamaan. Uusi toimenpidetekniikka parantaa hoitotuloksia, vähentää verenvuoto- ja infektioriskejä sekä on kustannustehokkaampi entiseen menetelmään verrattuna.

Yleisanestesiassa tehtävä toimenpide kestää noin kaksi tuntia. Asennus tehdään viemällä ohut katetri joko nivustaipeesta tai kaulalta laskimoa pitkin sydämeen. Katetria pitkin viedään ohut metallivaijeri keuhkovaltimoon. Vaijeria voidaan käyttää kiskona muiden välineiden paikalleen saamiseksi.

Viallisen keuhkovaltimoläpän kohdalle viedään pallo, jonka päälle on asennettu läpän sisältävä metalliverkko. Kun metalliverkko avataan pallon avulla, ankkuroituu verkko keuhkovaltimoon. Kun pallo tyhjennetään, verkon sisällä oleva läppä alkaa toimia. Läpän oikean toiminnan varmistamisen jälkeen painetaan nivustaipeessa tai kaulalla oleva haava umpeen.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030