Ajan­kohtai­sta

Mausteista löytyy kylläisyyshormonia aktivoivia aineita

Syömiseen vaikuttavia signaaleja voi saada mm. wasabista, valkosipulista ja kanelista.

Sappirakon supistumista ja kylläisyyden tunnetta välittäviä ruoansulatuskanavan hormoneja aktivoivat mm. kidney-pavuista eristetty lektiiniproteiini ja wasabi-maustekasvin ainesosa. Väitöstutkimuksen mukaan myös valkosipulissa ja kanelissa on samaan tapaan ohutsuolessa vaikuttavia aineita.

– Jatkossa olisi mielenkiintoista tutkia ihmiskokeissa, vaikuttavatko lektiinit tai tietyt mausteet syömiseen ja kylläisyyden tunteen kehittymiseen, toteaa FM Anna-Kaisa Purhonen.

Ruoansulatuskanava erittää elimistön useita peptidihormoneita, jotka osallistuvat syömisen säätelyyn. Esimerkiksi mahan limakalvolta erittyvä greliini on ruokahalua lisäävä hormoni, jonka pitoisuudet verenkierrossa ovat suurimmillaan juuri ennen ruokailun alkua ja pienenevät nopeasti syömisen aloittamisen jälkeen. Suolesta erittyvien hormonien, kuten kolekystokiniinin, glukagonin kaltaisen peptidi 1:n sekä peptidi YY:n (PYY) erittyminen lisääntyy ravinnon saapuessa suoleen, ja ne viestivät aivoihin saaden aikaan kylläisyyden tunteen kehittymisen.

Väitöstutkimuksessa PYY-pitoisuuden suurenkaan eron ei havaittu vaikuttavan rottien syömiseen tai painon kehitykseen, vaikka sillä on aiemmin osoitettu olevan syömistä vähentävä vaikutus.

– Näyttää siltä, että vaikuttaakseen syömistä vähentävästi PYY-pitoisuuden on oltava suuri, ja siten PYY:n käyttökelpoisuutta mahdollisena lihavuuslääkkeenä on tutkittava lisää, toteaa Anna-Kaisa Purhonen.

FM Anna-Kaisa Purhosen väitöskirja tarkastetaan Kuopion yliopistossa 9.5.2008.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030