Ajan­kohtai­sta

Sikiöaikana toimivan geenin aktivoituminen johtaa paksusuolisyöpään

Suomalaistutkijat löysivät geenin, joka muuttaa paksusuolen hyvänlaatuiset kasvaimet pahanlaatuisiksi syöpäkasvaimiksi.

Cancer Cell -lehden verkkosivuilla julkaistu suomalaistutkimus kuvaa geenin ja mekanismin, jolla paksusuolen adenooma muuttuu pahanlaatuiseksi.

Helsingin yliopistossa toimivan Suomen Akatemian syöpäbiologian huippuyksikön tutkijat havaitsivat, että useiden normaalielinten, kuten silmän ja maksan, kehittymiseen sikiöaikana osallistuva PROX1-geeni alkaa toimia uudelleen paksusuolen syövän pahanlaatuistumisessa. PROX1-geenin toiminnan ansiosta kasvainsolut pystyvät lisääntymään ilman ympäröivien kudosten antamia signaaleja, mikä johtaa suolen solujen liialliseen kasvuun ja pahanlaatuistumiseen.

Tutkimustyötä ovat johtaneet akatemiatutkija Tatiana Petrova ja akatemiaprofessori Kari Alitalo. He ovat myös ohjanneet opiskelija Antti Nykäsen väitöskirjaopintoja aiheesta.

PROX1-geeni syypää solujen järjestäytymättömään kasvuun

Syöpäkasvain kehittyy hitaasti, kun suolen sisäpinnan muodostavat solut saavat ensimmäisen geenivaurion ja alkavat kasvaa ja jakautua liikaa, jolloin sisäpinta poimuuntuu adenoomaksi tai polyypiksi. Tämä vaihe saattaa kestää 5–15 vuotta. Osassa hyvänlaatuisista kasvaimista tapahtuu lisää geenien vaurioita, ja solut alkavat kasvaa epäjärjestyksessä ja tunkeutua muualle elimistöön.

Jos PROX1-geeni poistetaan, solujen järjestäytyminen säilyy eikä pahanlaatuisia muutoksia havaita. PROX1-geenin poistaminen syöpäsoluista palautti kasvainsolujen hyvänlaatuiset piirteet ja vaimensi niiden kasvua. Tämä osoittaa geenin syypääksi pahanlaatuiseen kehitykseen.

Tarkoituksena on jatkossa seuloa lääkeaine, joka pystyy estämään PROX1-geenin tuottaman proteiinin toiminnan, mikä johtaisi samoihin vaikutuksiin kuin geenin poistaminen.

Länsimaissa arviolta lähes joka toisella 50-vuotiaalla henkilöllä on suolistossa adenoomia. Paksu- ja peräsuolen syöpä on kolmanneksi yleisin syöpä, ja sitä esiintyy suunnilleen yhtä paljon miehillä kuin naisilla. Riskitekijöitä ovat vähäkuituinen, vähän kasviksia sisältävä ruokavalio, liikunnan puute ja lihavuus. Suomessa uusia tapauksia todetaan noin 3 000 vuodessa, ja luku on lisääntymään päin.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030