Ajan­kohtai­sta

Britannia sallii hybridialkioiden käytön tutkimuksissa

Alkiotutkimusta koskevan lainmuutoksen uskotaan pitävän britit kantasolututkimuksen kärjessä.

Britannian parlamentti hyväksyi äänin 336–176 ihmisen ja eläimen soluja yhdistämällä muodostettujen hybridialkioiden käytön kantasolujen kasvattamiseen. Hybridialkioista toivotaan uutta keinoa perinnöllisten sairauksien tutkimiseen ja myös ratkaisua alkiopulaan, joka johtuu ihmisen munasolujen huonosta saatavuudesta.

Pääministeri Gordon Brownin ajama lainmuutos jakoi sekä puolueet että hallituksen kahteen leiriin. Lakia vastustivat varsinkin katoliset. Entinen konservatiiviministeri Edvard Leigh on ollut vastustajien johtohahmoja. BBC:n mukaan hän pitää hybridialkioiden muodostamista ”eettisesti vääränä ja melko varmasti myös lääketieteellisesti turhana”.

Samaan lainmuutospakettiin oli liitetty myös esitys, jolla kiellettäisiin vanhempia valikoimasta kudossopivaa alkiota sairaalle lapselleen saadakseen materiaalia esimerkiksi kudossiirtoihin. Tämä esitys kaatui äänin 342–163.

Ensimmäiset tutkimuksen käynnissä

Kaksi tutkimusryhmää on jo saanut luvan hybridialkiotutkimukseen. Näissä tutkimuksissa alkiot muodostetaan siirtämällä esimerkiksi ihosoluista ihmisen DNA:ta eläimen munasoluun, josta perimä on poistettu lähes kokonaan. Alkiossa perimästä yli 99 % on ihmisestä. Ensimmäinen tällä tavalla luotu alkio on saatu aikaan Newcastlen yliopistossa.

Hybridialkioita kasvatetaan muutama päivä, jonka jälkeen niistä eristetään kantasoluja. Alkioiden ei sallita kehittyä pitempään kuin kaksi viikkoa, eikä niitä saa istuttaa kohtuun.

Hybridialkioita voisi muodostaa myös lisäämällä ihmisalkioon eläinalkion soluja, siirtämällä eläimen geenejä ihmisalkioon tai jopa hedelmöittämällä ihmisen munasolun eläimen spermalla tai päinvastoin.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030