Ajan­kohtai­sta

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat löytäneet helposti tiensä ruokapöytiin

Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden haltuunottoon sisältyy myös ristiriitaisia ulottuvuuksia, hyviä kokemuksia ja epäilyjä.

Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden haltuunotto on monitahoinen ilmiö. Kuluttajat pitävät tärkeänä, että terveysvaikutteisia elintarvikkeita ja niiden markkinointia valvotaan ja että tuotteiden terveysvaikutukset on todistettu tieteellisesti. Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat kuitenkin löytäneet helposti tiensä suomalaisten ruokapöytiin.

VTM Mari Nivan väitöstutkimuksessa tarkastellaan terveysvaikutteisten elintarvikkeiden haltuunottoa. Käsitteellistä haltuunottoa lähestytään tarkastelemalla kuluttajien tulkintoja ja näkemyksiä tuotteista, käytännöllistä haltuunottoa tutkimalla sosiodemografisten ja ruokaan ja terveyteen liittyvien taustatekijöiden merkitystä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden käytössä. Käsitteellinen ja käytännöllinen haltuunotto eivät välttämättä ole samanaikaisia tai yhteneviä prosesseja.

Terveellisyys merkitsee kuluttajille pikemminkin monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota kuin erityisiä terveyttä edistäviä tuotteita. Terveysvaikutteiset elintarvikkeet, joiden kerrotaan edistävän terveyttä ja hyvinvointia tai vähentävän sairauden riskiä, edustavat siten uudenlaista, aikaisemmasta poikkeavaa terveellisyyttä. Terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin sisältyy myös monia keskenään ristiriitaisia ulottuvuuksia, hyviä kokemuksia ja epäilyjä, hyväksyntää ja kyseenalaistamista, vaatimuksia ja itsestäänselvyyksiä.

Tutkimuksessa aineistoina olivat 1 210 suomalaisen väestöotokselle tehty kysely terveysvaikutteisten elintarvikkeiden hyväksyttävyydestä ja käytöstä sekä kahdeksasta ryhmäkeskustelua, joissa osallistui tarkasteltiin kuluttajien tulkintoja terveellisyydestä ja terveysvaikutteisista elintarvikkeista. Keskusteluihin osallistui 45 kolesterolia alentavien levitteiden käyttäjää.

Terveysvaikutteisina markkinoitujen elintarvikkeiden käytössä on eroja, jotka kytkeytyvät sekä sosiodemografisiin tekijöihin että kuluttajien ruokaan ja terveyteen liittyviin näkemyksiin ja käytäntöihin.

VTM Mari Nivan kuluttajaekonomian alan väitöskirja tarkastetaan 26.5.2008 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030