Ajan­kohtai­sta

Hygieniahypoteesia testataan EU-hankkeessa

Suomen, Viron ja Venäjän Karjalan pikkulasten vertailulla selvitetään immuunijärjestelmän kypsymistä erilaisissa elinympäristöissä.

Helsingin yliopiston koordinoimassa tutkimushankkeessa selvitetään, miten lapsen immuunijärjestelmä kypsyy syntymän jälkeen ja miten elinympäristö vaikuttaa järjestelmän ohjelmoitumiseen. EU on myöntänyt seitsemännessä puiteohjelmassaan hankkeelle vuosiksi 2008–2013 noin kuusi miljoonaa euroa hygieniahypoteesin tutkimiseksi erityisesti tyypin 1 diabeteksen ja allergioiden synnyssä.

DIABIMMUNE-hankkeessa tutkitaan imeväisikäisiä lapsia ja pikkulapsia Suomesta, Virosta ja Venäjän Karjalasta. Kussakin maassa seurataan yli 300 lasta syntymästä kolmen vuoden ikään asti, ja lisäksi jokaisessa maassa tutkitaan 2 000 pikkulasta kolmen ja viiden vuoden iässä. Hankkeeseen osallistuu 12 keskusta viidestä maasta.

Ns. hygieniahypoteesin mukaan pikkulasten infektiokuorman väheneminen teollisuusmaissa on johtanut allergisten ja autoimmuunisairauksien yleistymiseen. Suomalaistutkijoiden aiempien havaintojen mukaan tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on suomalaisilla lapsilla kuusi kertaa suurempi kuin Venäjän Karjalan lapsilla. Keliakia on suomalaisilla koululaisilla viisi kertaa yleisempi kuin karjalaisilla lapsilla. IgE-välitteiset allergiset vasteet mm. koivulle ja kissalle ovat suomalaisilla koululaisilla viisi kertaa yleisemmät kuin karjalaisilla lapsilla.

Autoimmuuni-ilmiöiden ja allergisten vasteiden esiintymisessä havaitut erot Suomen ja Venäjän Karjalan väestön välillä eivät voi johtua perinnöllisistä tekijöistä, vaan niihin vaikuttavat ensisijaisesti ulkoiset tekijät. Venäjän Karjalan lasten infektiokuorma on moninkertainen suomalaisiin lapsiin verrattuna, ja tämä vaikuttaa todennäköisesti kriittisellä tavalla oman puolustusjärjestelmän kypsymiseen.

Tutkitut sairaudet ovat yleisimpiä kroonisia sairauksia ja niiden yhteiskunnallinen ja lääketieteellinen merkitys on mittava. Tutkimuksen avulla pyritään etsimään keinoja, joilla näiden sairauksien yleistyminen voitaisiin pysäyttää ja sairauksien kehittyminen ehkäistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030