Ajan­kohtai­sta

Säännölliset ruokailuajat tärkeitä terveydelle

Epäsäännölliset ateria-ajat osoittautuivat ruotsalaistutkimuksessa metabolisen oireyhtymän riskitekijäksi.

Epäsäännöllisesti ruokailevilla on suurentunut insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän vaara. Karolinska Institutetin tutkimuksessa aterioiden frekvenssi ja ruokailuaikojen säännöllisyys osoittautuivat tärkeiksi ravitsemusneuvonnan kohteiksi.

Tutkimukseen osallistui yli 4 000 miestä ja naista 60 vuoden iässä. Henkilöillä, jotka ilmoittivat kyselyssä syövänsä epäsäännöllisesti, oli suurempi vyötärönympärys sekä enemmän rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja insuliiniresistenssin merkkejä kuin säännöllisesti syövillä.

Aterioiden frekvenssi vaikutti metabolisen oireyhtymän riskiin jopa riippumatta ruokavalion sisällöstä.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030