Ajan­kohtai­sta

Palkka hämmentää HUS:n lääkäreitä

Suuri osa HUS:n lääkäreistä ei vieläkään tiedä, miten suuri vaikutus huhtikuussa tehdyillä palkkarakenteen muutoksilla on heidän tilipussiinsa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rahapalkka.jpg

Suuri osa HUS:n lääkäreistä ei vieläkään tiedä, miten suuri vaikutus huhtikuussa tehdyillä palkkarakenteen muutoksilla on heidän tilipussiinsa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri päätti huhtikuussa lääkäreiden tehtäväkohtaisen palkan jakamisesta viiteen portaaseen viran vaatimustason mukaisesti. Samassa kokouksessa hallitus päätti, että erikoismaksuluokkajärjestelmän päättymisestä koituvaa järjestelyerää ei jaeta EML-korvauksia saaneiden lääkäreiden kesken.

Järjestelyerä käytetään henkilökohtaisiin lisiin, ei suoraan EML-korvausten kompensoimiseen, sillä HUS:n hallituksen mukaan historialliset syyt eivät voi olla palkanmaksun peruste.

Lääkäreiden sijoittaminen uuteen viisiportaiseen palkkataulukkoon on pääosin tehty. Henkilökohtaisia lisiä maksetaan ensimmäisen kerran kesäkuun palkassa.

Lääkäriliiton neuvottelupäällikön Markku Kojon mukaan muut sairaanhoitopiirit ovat käyttäneet järjestelyerän soveltaen Lääkäriliiton ohjeistusta ja käyttäneet sitä ensisijaisesti paikkaamaan EML-korvaukset menettäneiden lääkäreiden ansioita.

Operatiivinen nettosi

Operatiivinen tulosyksikkö sai järjestelyerästä 50 300 euroa kohdennettavaksi erikseen lääkäreiden henkilökohtaisiin lisiin. Lisien jakaminen lääkäreiden keskuudessa on vielä kesken.

Tulosyksikön vastaavan luottamusmiehen Jukka Sirénin mukaan tulosyksikön tunnelma on odottavan toiveikas.

– Rahaa on jonkin verran jaossa, ja jos lääkärit saavat siitä vähänkin, he ovat tyytyväisiä.

EML:ää paljon tehneiden erikoisalojen palkat tarkistetaan ensimmäisenä. Sirénin mukaan silmäklinikan lääkäreiden tehtäväkohtaisia palkkoja nostettiin heti hallituksen päätöksen jälkeen.

– Heidän tehtäväkohtainen palkkansa on ollut muita alhaisempi. Tähän on syynä se, että he ovat saaneet eniten EML-korvauksia.

Siren pitää järjestelyerän kohdistamista operatiiviseen tulosyksikköön oikeudenmukaisena.

– Nyt se menee sinne mistä EML-rahat ovat tulleetkin. Gynekologit ovat kuitenkin kärsineet tästä, sillä he ovat saaneet paljon EML-korvauksia, mutta kuuluvat lasten- ja naistentautien tulosyksikköön, Sirén sanoo.

Gynekologit masentuneita

Gynekologien tunnelmat ovat vastaavan luottamusmiehen Jyrki Jalkasen mukaan latistuneet ja ”demoralisoituneet.” Jalkasen mukaan koko naistentautien alalle on varattu 1 900 euroa kuukaudessa lääkäreiden henkilökohtaisissa lisissä jaettavaksi.

EML-järjestelmän poistumisen myötä Jalkasen omat ansiot pienenivät viidesosan. Uusi palkkamalli lisäsi hänen tehtäväkohtaista palkkaansa 61 eurolla.

– Meillä on ollut puhdas omatunto siitä, ettei erikoismaksuluokkajärjestelmää ole käytetty esimerkiksi jonossa ohitteluun. Olemme olleet kauan tarkkoja tästä ja nyt kompensaatio vietiin työnantajan yksipuolisella päätöksellä. Pitkäjänteistä työtä tehneet kollegat ovat tähän erittäin pettyneitä, Jalkanen sanoo.

Palkkaraamia pidetään liian tiiviinä

HYKS:n lääkäriluottamusmiehet vastustivat lääkäreiden palkan määritystapaa ja järjestelyerän käyttämistä muuhun kuin henkilökohtaisesti sovittuun EML-kompensaatioon.

Koska järjestelyerä sijoitetaan HUS:ssa henkilökohtaisiin lisiin, luottamusmiehillä ei ole tietoa sen jakotavasta. Tämä vaikeuttaa myös Lääkäriliiton mahdollisuutta seurata HUS:ssa työskentelevien lääkärijäsentensä ansiokehitystä.

HUS:n lääkäreiden pääluottamusmies Risto Avela sanoo, ettei paikallisosastolla ollut mitään mahdollisuutta hyväksyä hallituksen esittämiä palkanmaksuperusteita.

Esimerkiksi erikoislääkäreillä viisiportaisen palkkahaarukan alimman ja ylimmän tehtäväkohtaisen palkan ero on 12 prosenttia. Näistä vaatimustasojen 2 ja 4 ero on erikoislääkäreillä ainoastaan 250 euroa.

– Kun tehtävien vaativuus on palkan peruste, kapealla portaikolla ei voi olla kovin suuria tehtävien vaativuuseroja. Tällöin lääkärin kannattaa hioa ominaisuuksiaan henkilökohtaisten lisien saamiseksi, sen sijaan että hän hakisi vaativampia tehtäviä, Avela sanoo.

Myös Jukka Sirén on huolissaan lääkäreiden tulokehityksestä.

– Tulokehityksessä katto tulee vastaan aika varhaisessa vaiheessa. Kiinnostus suurempaan vastuuseen voi olla sen jälkeen vähäistä, sillä tehtäväkohtaiset ansiot eivät kasva vaikka mitä tekisi.

Juha-Pekka Honkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030