Ajan­kohtai­sta

Glukoositasapainon säätelyyn löytyi uusi signaali

Tutkijat toivovat haiman alfasolujen säätelystä löytyvän myös uusia diabeteksen hoitomahdollisuuksia.

Ruotsalais-amerikkalainen tutkijaryhmä on keksinyt uuden glukoositasapainon säätelyn signalointijärjestelmän haiman alfa- ja beetasolujen välillä. Havainnot on julkaistu Cell Metabolism -lehdessä.

Glukoositasapainoa säätelevät haiman beetasolujen tuottama insuliini ja alfasolujen tuottama glukagoni. Karolinska Institutetin ja Miamin yliopiston tutkijat havaitsivat, että alfasolut erittävät myös glutamaattia, joka säätelee glukagonin tuotannon määrää.

Tutkijoiden hypoteesin mukaan terveellä ihmisellä glukoosipitoisuuden suureneminen aktivoi beetasolut tuottamaan insuliinia, ja kun glukoositaso laskee, alfasolut käynnistävät toimintansa. Glutamaatti toimii signaalina, jonka perusteella alfasolut kiihdyttävät glukagonintuotantoaan, jotta glukoositaso ei putoa liian matalaksi.

Diabeetikoilla, joiden beetasolut eivät tuota insuliinia, myöskään alfasolujen signaalijärjestelmä ei toimi. Tämä huonontaa glukoositasapainoa entisestään.

Tutkijat toivovat uuden signaalinvälitystien avaavan uusia hoitomahdollisuuksia.

– Diabetespotilaiden verensokeritasapainon säätelyä voitaisiin ehkä parantaa kohdistamalla hoito myös glukagoni-glutamaattipuoleen eikä vain insuliiniin, sanoo professori Per-Olof Berggren Karolinska Institutetista.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030